Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 12. 2015. 13:45 >> 13:32

BALMAS PROJEKAT

Uskoro uzorkovanje sa brodova

U Crnoj Gori, uzorkovanje morske vode za sada je vršeno samo u luci Bar, ali je Uprava pomorske sigurnosti u okviru BALMAS projekta obezbijedila i opremu za uzorkovanje vode iz balastnih tankova brodova.

"U planu je da se u pilot fazi izvrši uzorkovanje sa desetak brodova, kako bi se ustanovilo da li postoji opasnost da se, izmjenom balastnih voda, u Jadran ispusti neki od organizama koji bi mogli ugroziti ekosistem našeg malog, zatvorenog mora. Istraživanje će sprovesti stručnjaci kotorskog Instituta u narednom period", kaže za radio Tivat dr. Dragana Drakulović sa kotorskog Instituta, koja je ujedno i koordinator projekta za Crnu Goru.

Dosadašnje analize u Luci Bar pokazale su da nema značajnijih promjena u kvalitetu vode i biodiverziteta. Rezultati istraživanja su pokazali da je kvalitet vode na nivou kvaliteta vode u još 11 luka u Jadranu, gdje se realizuje BALMAS projekat, saopšteno je iz Instituta za biologiju mora u Kotoru, koji, uz Upravu pomorske sigurnosti Crne Gore, implementira projekat u Crnoj Gori. 

BALMAS je počeo u novembru 2013, a kraj projekta bio je predviđen je za mart 2016. Međutim, na sastanku u Veneciji predloženo je da se završetak projekta prolongira do septembra sljedeće godine, kako bi se postigli svi ciljevi koji su predvidjeni projektom, te je takav zahtjev upućen Delegaciji EU, koja, u okviru IPA Adriatic programa predpristupne pomoći, finansira ovaj projekat. Realizuje ga 16 partnera i sedam pridruženih partnera iz šest država na nivou Jadranskog morapod vodstvom Instituta za vode Republike Slovenije.

Projekat će rezultirati usvajanjem zajedničke strategije i menadžment planova u svim državama učesnicima projekta- Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Crnoj Gori, a jedan od najzačajnijih efekata biće zajednički razvijen rani sistem upozoravanja, koji bi trebalo da pomogne očuvanju ekosistema Jadrana.

Budžet predviđen za realizaciju projektnih aktivnosti u Crnoj Gori iznosi 186.774 eura, dok je ukupna vrijednost projekta 7.157.158 eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније