Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 12. 2015. 23:14 >> 23:00

MRAMOR I BUSIJA SLOBODE

Obilježeno 74 godine od Pljevaljske bitke

Polaganjem vijenaca i prigodnim besjedama pored spomenika koji je u obnovi, obilježeno je 74 godine od bitke na Pljevljima. Prisustvovalo je više stotina boraca iz antifašista iz ovog kraja te Podgorice, Tivta, Herceg Novog i drugih opština.

Pljevaljski kraj je u čitavoj svojoj istoriji davao velike žrtve za slobodu. Samo u Drugom svjetskom ratu poginulo 576 slobodara, dok je u ratu učestvovalo više od sedam hiljada građana, istakao je predsjednik opštine Mirko Đačić, uz podsjećanje da će obnovljeni spomenik biti ponovo mjesto okupljanja novih generacija koje poštuju vrijednosti NOB-a i pripadaju sve brojnijem antifašističkom pokretu, koji je ugrađen u temelje Crne Gore.

Prisutnima se obratio i Goran Čavić, predsjednik UBNOR Pljevalja i član Predsjedništva SUBNO-a i antifašista Crne Gore riječima "ne znam, mada pripadam mlađoj generaciji, da li ima neko društvo na  planeti koje je dalo toliko žrtava za ostvarenje ljudskih prava i sloboda, kao što je to davalo crnogorsko u svojoj hiljadugodišnjoj istoriji. Svaki kamen crnogorskog prostora je i mramor i busija slobode. Znali su Crnogorci da života nema bez slobode, da slobode nema bez žrtava.

"Tako je bilo i prije 74 godine, kada je s  visokim moralom, crnogorskim slobodarskim duhom, čojstvenim junaštvom pošla crnogorska mladež, oskudno naoružana, „bez treninga i kasarskog života“, u veliku bitku...  U ovom pljevaljskom „ljutom“ boju, neiskustvo je plaćeno visokom cijenom, oko 500 mrtvih i ranjenih. Sam Lovćenski bataljon je izgubio 78 boraca ili 40% svog sastava, jer nije htio da napusti grad bez odobrenja više komande.  U obavezi smo da budemo zahvalna generacija potomaka. Živimo u vrijeme koje se zove vrijeme promjena".

Iskoračili smo u novu stvarnost. Svjetionik smo multietničnosti na Balkanu. Peti kongres Saveza boraca i antifašista Crne Gore nas je obavezao i starije i mladje, i borce i antifašiste, na nova pregnuća u stvaranju društvenog ambijenta.

Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista je faktor svijesti, moralni korektor u procesu ukupne obnove Crne Gore.

"Poštujući rezultate NOR-a mi potvrđujemo  svoju dosljednost prema civilizacijskim vrijednostima.  Zato će narednog 1. decembara ,kad  budemo  obilježavali 75 godina ove velike stradalničke epopeje, ođe  pored  uređenog spomenika, biti čitava antifašistička Crna Gora, jer su svoje živote ostavili najbolji sinovi i šćeri iz velikog broja crnogorskih opština", rekao je na kraju Goran Čavić.

Na svečanosti je govorio i Vidoje Despotović, predsjednik SOBNOR-a Pljevlja, koji je podsjetio na veliku bitku i njen uticaj na razvoj daljih ratnih operacija. Izveden je i kraći umjetnički program. 

 

Portal Analitika

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније