Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 12. 2015. 12:35 >> 12:22

MEDIJSKI SAVJET

"Pravila bordela 3" u granicama Kodeksa

Medijski Savjet za samoregulaciju ocijenio da u tekstu “Pravila bordela 3” nije bilo kršenja Kodeksa novinara.

 

Iz Savjeta su naveli da su dobili žalbu od Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS) zbog navodnog kršenja načela III Kodeksa novinara u tekstu „ Pravila bordela (3)“objavljenom u dnevnom listu Vijesti od 09.09.2015. Tekst je, inače autorska kolumna direktora ovog lista Željka Ivanovića.

“Iz UPIS-a tvrde da :” Glasina odnosno ovdje neargumentovana tvrdnja kojom je Sava Grbović nazvan “kontroverznim” nije nedvosmisleno naznačena kao takva što nalaže Kodeks novinara Crne Gore. Premda je riječ o komentaru Kodeks ne naznačuje da se Član 3 ne odnosi na tu novinarski formu.”,  navodi se u saopštenju.

Razmatrajući predmet Komisija za žalbe je na početku konstatovala da je novinarska kolumna slobodnija forma od novinarskog komentara i dopušta autoru širu slobodu izražavanja, u okviru koje je dopušten veći stepen kreativnosti i slobode pri pisanju.

„Komisija takođe konstatuje da sam termin kontroverzan ne sadrži negativno značenje i ne mora biti obavezno u negativnom kontekstu. Upotreba ovog termina ne mora posebno da se naglašava jer je njegovo značenje prilično široko tako da se razne stvari, događaji i osobe u određenom smislu i u određenim okolnostima mogu nazvati kontroverznim“, navodi se u saopštenju.

Iz Savjeta su kazali da upotreba riječi kontroverzan u tom kontekstu spada u slobodu izražavanja i mišljenja autora novinarskog teksta i nije bilo potrebe da se upotreba ove riječi posebno naglašava kao glasina.

„Na osnovu svega navedenog Komisija za žalbe konstatuje da u tekstu „Pravila bordela (3)“ nije bilo kršenja načela III Kodeksa novinara”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније