Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

09. 12. 2015. 17:17   >>  17:55 3

PAŽIN PORUČIO

U oduzimanju imovine rezultati "mršavi"

Korupcija je jedno od najvažnijih oruđa organizovanog kriminala, ocijenio je ministar pravde Zoran Pažin, navodeći da nije zadovoljan proaktivnim pristupom tužilaštva u gonjenju krivičnih djela iz te oblasti.

On je na Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji, koju je organizovao MANS, kazao da se nelegalno stečena dobit direktno koristi za korupciju, i da nema ozbiljne prijetnje od organizovanog kriminala ukoliko on ne koristi i korupciju kao oruđe.

"Od kapitalnog je značaja valjano primijeniti institute koji se tiču zapljene, privremeno i trajno oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima", smatra Pažin. On je rekao da nije zadovoljan na koji način se ti instituti koriste u praksi. "Rezultati u ovom dijelu su mršavi, i ne mogu se ocijeniti zadovoljavajućim“, kazao je Pažin.

Prema njegovim riječima, jasno je da će 2016. biti godina ostvarenih ili neostvarenih rezultata. „Godina pravih izazova na koji način će biti implementirana rješenja iz zakona koji je usvojen ove godine, i koji daje savremena i moćna oruđa pravosuđu za primjenu ovih instituta“, dodao je Pažin.

On je rekao da nije zadovoljan ni proaktivnim pristupom tužilaštva u gonjenju krivičnih djela korupcije, osim Specijalnog tužilaštva.

„Zadovoljan sam saradnjom između Ministarstva pravde i Specijalnog državnog tužilaštva. Uvjeren sam da je to značajan argument u prilog postojanja političke volje u Crnoj Gori da se borimo i suzbijamo ovaj izrazito negativni društveni fenomen“, naveo je Pažin.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Podorici, Mitja Drobnič, ponovio je ocjene iz Izvještaja o napretku da je Crna Gora napredovala u jačanju zakonodavnog i institucionalnog okvira za borbu protiv korupcije, ali su rezultati u toj oblasti i dalje ograničeni.

„U narednom periodu, EU i njene članice očekuju da vide da je nova Agencija za sprječavanje korupcije uspostavljena i spremna da svoje dužnosti obavlja efikasno“, kazao je Drobnič.

Kriminalci će uvijek naći način da eksploatišu ranjivost sistema

Ambasadaorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Margaret Uehara, kazala je da je borba protiv korupcije ključna komponenta unaprjeđenja vladavine prava. „Kriminalci će uvijek naći način da eksploatišu ranjivost sistema, a korupcija je jedan od njihovih omiljenih mehanizama“, rekla je Uehara.

Ona je kazala da borba protiv korupcije mora biti prioritet i za Crnu Goru, i za svaku drugu državu. „To je neophodno za dalje i dublje integracije u evroatlantsku zajednicu“, naglasila je Uehara.

Njemačka ambasadorka u Podgorici, Elizabet Gudrun Štajnaker, kazala je da je korupcija najveća prepreka ekonomskog i socijalnog razvoja svakog društva.

„Ona je štetna za društvo i u mentalnom smislu. Ako ljudi prihvataju korupciju kao nešto neizbježno i odrastaju sa tim, onda je vrlo teško mijenjati mentalno shvatanje tog fenomena“, upozorila je Štajnaker. Kako je kazala, prevencija korupcije mora da počinje od najranijeg uzrasta, već u školama.

Izvršna direktorica MANS-a, Vanja Ćalović, kazala je da je korupcija sistemski problem u Crnoj Gori.

„Nakon 15 godina rada u toj oblasti, mogu da zaključim da korupcija nije samo sporadična i povremena pojava, nego problem koji je zarobio Crnu Goru“, rekla je Ćalović. Ona je ocijenila da je proces integracija u EU jedina šansa da se Crna Gora oslobodi korupcije.

„I ja vjerujem da će jednog dana doći odgovorni profesionalci, koji će imati hrabrosti i znanja da se bore protiv te pošasti“, kazala je Ćalović.

Ona je poručila da će MANS nastaviti da dokumentuje sve slučajeve korupcije, sa uvjerenjem da će oni jednog dana biti procesuirani.

„Nastavićemo da utičemo na popravljanje zakona i rada institucija, ali i da ukazujemo na svaku opstrukciju reformi koja usporava proces uvođenja i primjene evropskih standarda“, dodala je Ćalović.

Organizovanjem dvodnevne antikorupcijske konferencije, MANS je ujedno obilježio 15 godina rada te nevladine organizacije.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније