Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 05. 2013. 10:11   >>  06. 05. 2013. 09:13 10

POLA EURA

Počela naplata takse za posjetu Ostrogu

Turistička organizacija Danilovgrada počela je 1. maja da naplaćuje izletničku taksu za organizovane posjete manastiru Ostrog u iznosu od 50 centi po osobi. Odluka je, kako pišu beogradske „Novosti“, donijeta uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja, kada dolazi veliki broj vjernika sa raznih strana svijeta.

Odluka je u Skupštini opštine usvojena još 28. decembra 2007. godine glasovima odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) i ona će biti na snazi do 1. oktobra. 

Na platou kod Donjeg manastira već je postavljen info-punkt gdje će se naplaćivati taksa, dok će opštinski službenik provjeravati vaučer na kojem je ispisan broj putnika, ali i ostale podatk

Iako taksa za obilazak svetilišta postoji u mnogim zemljama, Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori nije svejedno što će država ubirati prihod, a da pritom nije učinila ništa da se izgrade putevi, odmorišta i na drugi način poboljšaju uslovi za dolazak hodočasnika.

"Ovdje se naplaćuje autoritet Svetog Vasilija Ostroškog i da nije njega teško da bi se iko uputio ka tim vrletima", kaže izvršni direktor turističko-pokloničke agencije Mitropolije crnogorsko-primorske Odigitrija Slavko Krstajić.

Prema njegovim riječima, u nedostatku zakona koji reguliše odnos države i crkve, moguće je donijeti jedan ovakav "nakaradni" dokument.

"Ovakva i slična pitanja ne mogu se rješavati bez uzajamne saradnje. Država, odnosno opština Danilovgrad, treba da se pozabavi rješavanjem infrastrukturnih, saobraćajnih, bezbjednosnih i drugih uslova koji su prijeko potrebni da bi hodočasnici i ostali posjetioci svetilišta mogli bezbjedno da dođu u manastir i vrate se iz njega", kazao je Krstajić.

On je potvrdio da će manastir Ostrog obezbijediti besplatan prevoz 12. maja od Donjeg do Gornjeg manastira za iznemogle, invalide i sve one koji fizički nijesu u stanju da dođu do sveca.

"U grabežu da dođu do bilo kakve zarade pojedini taksisti tog dana vjernicima enormno naplaćuju cijenu prevoza do manastira", podjeća Krstajić.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније