Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 05. 2013. 16:02 >> 16:08

APEL

Poboljšati status Roma

Crna Gora će, zbog pažnje evropskih institucija, morati da realizuje sve aktivnosti i da odredi prioritete radi poboljšanja položaja Roma, kazao je potpredsjednik Nacionalnog savjeta Roma, Senad Sejdović.

Crna Gora će od 1. juna ove godine predsjedavati Dekadom uključenja Roma 2005-2015.

Sejdović je agenciji MINA kazao da će prvi korak Crne Gore biti formiranje komisije za praćenje.

“Bitno je odrediti prioritetne aktivnosti za poboljšanje položaja Roma. Treba stupiti u kontakt sa romskim civilnim sektorom i Romskim savjetom za dalje planiranje i koordinisane aktivnosti jer je potrebno da ciljna grupa osjeti primjenu ovog dokumenta”, rekao je Sejdović.

Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović ranije je kazao da će Crna Gora tokom jednogodišnjeg predsjedavanja Dekadom, učiniti ono što je najbolje za Rome, ali i za državu.

„Naša namjera je da predsjedavanjem Dekadom pokažemo posvećenost na poboljšanje statusa Roma, ali i da pokrenemo još neka pitanja u vezi njihove dalje integracije“, naveo je Numanović, na okrtuglom stolu na kom je predstavljen predlog plana predsjedavanja Dekadom.

Sejdović je kazao da problema ima dosta.

“Bez koordinacije na nacionalnom nivou i dalje ćemo tapkati u mjestu bez realizovanih rješenja. Treba praviti prave korake koje će biti praktični i dati rezultate na kratkoročnom i dugoročnom planu”, naveo je Sejdović.

Prema njegovoj ocjeni, obrazovanje je na prvom mjestu.

“Na tom polju se dugo radi, a rezultata je malo, tako da ni ostale segmente ne treba zanemarivati kao što su zapošljavanje, zdravstvo. Slabi su rezultati u vezi jezika i kulture gdje takođe treba staviti akcenat”, istakao je Sejdović.

On je naveo da će Crna Gora biti pod "budnim okom Evrope" koja će pratiti njeno predsjedavanje Dekadom jer se, kako je naveo, Vlada obavezala da u narednom periodu sprovodi sve akcije u cilju poboljšanja statusa Roma.

“Ranije je za implementaciju bio zadužen nacionalni koordinator Sabahudin Delić, a ove godine, da bi sve dobilo na značaju, ovo mjesto će preuzeti neko na većoj poziciji”, kazao je Sejdović.

Prije Crne Gore, Dekadom je predsjedavala Hrvatska. Od susjeda, kazao je Sejdović, Crna Gora može da izvuče vrlo poučne ali negativne primjere.

“Većina je postala svjesna u Hrvatskoj, i u Srbiji koja je presijadavala prije nje, da su veliki dio Dekade propustili i sada pokušavaju da isprave stvari”, rekao je Sejdović.

On je kazao da su u Hrvatskoj i Srbiji većinom profitirale nevladine organizacije većinskog stanovništva iako je, kako je naveo, u tim zemljama romski NVO jači od crnogorskog.

To, poručio je Sejdović, Crna Gora ne smije dozvoliti jer, kako je naveo “Dekada nije lična svojina”.

“Treba ojačati civilni sektor da bi bio sposoban da se nosi sa problemima i poslije predsjedavanja, a krajnji korisnici projekata treba da budu realne osobe, a ne brojke na papiru”, kazao je Sejdović.

Prema njegovim riječima, samo aktivnošću romskog civilnog sektora, uz Romski Savjet, vladine institucije mogu postići maksimalan efekat.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније