Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 12. 2015. 08:15 >> 08:46
52

TRIBINA NA CETINJU

Crna Gora u ropstvu SPC

Status Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) biće ozbiljno uzdrman ukoliko ne bude usvojen predloženi zakon o slobodi vjeroispovijesti, kazao je advokat Nikola Belada na tribini "CPC je tradicionalna, autokefalna i matična crkva u Crnoj Gori", koja je povodom Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti organizovana na Cetinju.

On je rekao da je država Crna Gora na pragu da usvoji moderan zakon, koji je u skladu sa svim međunarodnim standardima, prenosi Pobjeda.

"Popusti li zbog pritiska, prijetnji ili političkih i drugih ustupaka, pokazaće svoju nemoć i osudu ukupne međunarodne javnosti", poručio je Belada, koji je koordinator Komisije mitropolijskog savjeta CPC i vođa delegacije za javnu raspravu o nacrtu. 

On je rekao da Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi ne odgovara aktuelno stanje zato što se zbog "neriješenih odnosa nalazi u stanju inferiornosti, stalnog pravdanja, stanju pasive i stalne defanzive, uvijek gasimo vatru, a nikad nijesmo konstruktivni faktor". Dodao je da je zakon potrebno usvojiti kako bi se eliminisale nepravde učinjene Crnoj Gori. 

"To podrazumijeva naše efikasno, snažno i odlučno djelovanje prvo unutar CPC, ali i prema državnim organima i međunarodnim institucijama“, kazao je Belada. 

Istoričar Novak Adžić smatra da su "za očajno stanje u kojem se nalazi CPC" krivi odgovorni nosioci javne vlasti, ali i Crnogorci "koji pokazuju da ili oni nijesu dostojni Crnogorske crkve ili Crnogorska crkva nije dostojna njih". 

"Imamo domovinu i državu, ali moramo da imamo i sve elemente nacije da nas ne bi asimilovali, poništavali, negirali. Zato sve društvene strukture treba da daju doprinos, a zakon treba formulisati tako da omogući jednako pravo za sve i slobodu svima", poručio je Adžić. 

Medijator tribine Mašo Miljić kazao je da "iako je CPC vaskrsnula, Crna Gora se još nalazi u ropstvu Srpske pravoslavne crkve, odnosno njene filijale Mitropolije crnogorsko-primorske“. "

Na tribini je promovisan i zbornik u kojem su objavljeni radovi istoričara Novaka Adžića, Sretena Zekovića i Belade o Nacrtu zakona.

Пратите нас на

Коментари52

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније