Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

28. 12. 2015. 20:57 >> 20:44

USVOJEN ZAKON

Ljekari mogu da rade u oba sektora

Poslanici su usvojili Zakon o zdravstvenoj zaštiti kojim je ljekarima koji rade u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač država, omogućen rad i u privatnom sektoru, odnosno u ustanovama čiji je osnivač drugo pravno lice.

Ljekari će moći da rade kod privatnika, ali uz prethodno mišljenje direktora državne ustanove u kojoj rade i saglasnost ministra.

Prihvaćen je amandman Pozitivne Crne Gore na član 98 Zakona, kojim je ljekarima koji rade u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač država, omogućen rad i u privatnom sektoru, odnosno u ustanovama čiji je osnivač drugo pravno lice.

Potpisnici amandmana su bili poslanici Srđan Perić i Goran Tuponja.

Iz Pozitivne su pojasnili da se tim rješenjem otklanjanju opasnosti da najbolji ljekari ne budu dostupni u državnom sektoru jer bi se morali odlučiti da li im je poslodavac država ili privatnik, a time bi i rizik njihovog odlaska iz državnog sektora bio veći.

To rješenje ne isključuje mogućnost dopunskog rada ljekara u ustanovama u kojima rade, čime ni po tom osnovu neće biti diskriminisani, bez obzira u kom dijelu zdravstvenog sistema radili.

Tim zakonom predviđeno je da direktore zdravstvenih ustanova na predlog ministra zdravlja bira Vlada, računajući i Fonda za zdarsvtveno osiguranje, osim Kliničkog centra i Instituta za javno zdravlje.

Upravni odbori biće obavezni organi samo u Kliničkom centru Crne Gore i Institutu za javno zdravlje.

Novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti nakon amandmana poslanika SNP Snežane Jonice, omogućena je ishrana u skladu sa vjerom u svim zdravstvenim ustanovama.

Ministar Budimir Šegrt je prihvatio takvo rješenje u zakonu, čime su, kako je rekla Jonica, svima omogućena ista prava za ishranu tokom liječenja.

Poslanici su usvojili i Zakon o zdravstvenom osiguranju. Njegova najvažnija novina je da država refundira porodiljama cjelopupno trudničko odsustvo kod poslodavca.

Poslanici su usvojili i Izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji, kojima je predviđeno da Tuzi i Golubovci budu opštine u sastavu Glavnog grada.

Izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji, Glavnom gradu i lokalnoj samoupravi predviđeno je formiranje novih opština u okviru Glavnog grada, sa svojom teritorijom, budžetom i nadležnostima.

Predviđeno je da građani Tuzi i Golubovaca imaju pravo da na lokalnim izborima glasaju za opštinski, ali i parlament Glavnog grada.

Izmjenama zakona predviđeno je obrazovanje novih opština “radi efikasnijeg i ekonomičnijeg obavljanja poslova iz nadležnosti Glavnog grada”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније