Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 12. 2015. 15:30 >> 15:17

MSS PROCIJENIO

Pink M prekršio Kodeks

Komisija za žalbe Medijski savjet za samoregulaciju utvrdila je da je televizija Pink prekšila načelo Kodeksa novinara. Nakon što je u emisiji “Minut, dva” objavljeno da su Dnevne novine objavile privatnu prepisku između direktorice Akcije za ljudska prava Tee Gorjanc Prelević i službenice Evropske komisije Sonje Diez, TV Pink nije objavila stav druge strane, odnosno komentar Gorjanc Prelević.

"Medijski Savjet za samoregulaciju je dobio žalbu od Akcije za ljudska prava zbog kršenja načela I i III Kodeksa novinara u emisiji „Minut, dva“ koja je emitovana 17.11.2015 na TV Pink M. U žalbi koju potpisuje izvršna direktorica ove organizacije Tea Gorjanc Prelević tvrdi se da je: „u emisiji “Minut, dva” koja je emitovana na TV Pink M, 17.11.2015. objavljen jednostran i neetičan komentar činjenice da su Dnevne novine neovlašćeno objavile privatnu prepisku između mene i Sonje Diez, službenice Evropske komisije.

Od urednice Informativnog programa TV Pink M, Ivane Drobnjak upućen mi je poziv da odgovorim na izvještavanje Dnevnih novina. Na njen zahtjev, odgovorila sam putem SMS-a da ću joj poslati odgovor kad i Dnevnim novinama, što sam potom i učinila. Ipak, ništa od traženog odgovora, TV Pink M, nije objavila. Iznijeti su izričito negativni komentari, i uz to je dat vrijedonosni sud koji se ne zasniva na objektivnim i utemeljenim činjenicama.

Smatram da je ovakvo izvještavanje u suprotnosti sa Kodeksom novinara Crne Gore shodno kome je TV Pink M bila dužna da prenese traženi odgovor”, stoji na kraju ove žalbe.

Uz žalbu gđa. Gorjanc Prelević je dostavila i screenshot maila koji je poslala redakciji TV PinkM 17.11 u popodnevnim satima u kome je bio traženi komentar.

Povodom ove žalbe Medijski savjet za samoregulaciju je zatražio stav uredništva TV Pink M.

U odgovoru uredništva kaže se da su: ”Za novinara činjenice neprikosnovene, pa smo poštujući ovu obavezu u informativnoj formi „Minut dva“ u utorak 17. novembra, objavili nesporne činjenice koje su se tog dana pojavile u Dnevnim novinama, u vezi sa prepiskom između Tee Gorjanc i službenice EK u Briselu Sonje Diez. U prilogu koji smo tim povodom emitovali, naveli smo Dnevne novine kao izvor što je u skladu sa novinarskim pravilima i principima. Vodeći računa o potrebi da se čuje i druga strana, odnosno komentar Tee Gorjanc Prelević i EK, obratili smo se i jednima i drugima. Teu Gorjanc - Prelević smo zvali više puta i slali poruke. Poslije emitovanja nekoliko priloga, stigla je poruka od Prelevićeve, da će nam poslati reakciju, kada bude slala svim medijima. Njenu reakciju smo dobili 18.11 kasno po podne, pa je ona emitovana, sutradan 19.11 u informativnoj formi "Mint dva", tako da nisu tačni navodi ove NVO da TV Pink M ništa od traženih odgovora nije objavila. Kako se radi o prenošenju činjenica (a da su u pitanju istiniti transkripti komunikacije Tee Gorjanc i Sonje Diez, potvrdila je i sama Tea Gorjanc), ne stoje navodi da se radi o jednostranim ili neetičnim saopštavanjem od strane novinara naše redakcije.”

Razmatrajući ovaj predmet Komisija za žalbe je pregledala emisije “Minut, dva” od 17.11 i od 19.11. Komisija nije pronašla u ovim emisijama dokaz da je emitovano reagovanje Tee Gorjanc Prelević na pomenuti sadržaj.

Komisija konstatuje da je bila obaveza TV Pink M da objavi i stav druge strane, u ovom slučaju komentar Tee Gorjanc Prelević, o temi koja je obrađivana u informativnim emisijama “Minut, dva” 17.11.2015. Izostavljanjem stava druge strane javnost je bila uskraćena za cjelovitost prezentiranih informacija.

Komisija za žalbe smatra da je na ovaj način TV Pink M u emisiji “Minut dva “ od 17.11. 2015 prekršila načelo I koje se odnosi na cjelovitost informacija, smjernica 1.2 Tačnost :

(a) Prije objavljivanja izvještaja, novinar treba da bude siguran da su preduzete sve odgovarajuće mjere kako bi se provjerila njegova tačnost. Novinari moraju težiti da obezbijede cjelovite izvještaje o dogadjajima i ne smiju prećutkivati ili potiskivati suštinske informacije.

(b) Pravo javnosti da zna ne može biti opravdanje za senzacionalističko izvještavanje. Stoga, novinari ne smiju iskrivljivati informacije pretjerivanjem, neadekvatnim naglašavanjem jednog aspekta priče ili jednostranim izvještavanjem. Novinari moraju izbjegavati naslove ili reklamne slogane koji bi mogli navesti na pogrešan zaključak o suštini dogadjaja ili pojave. Činjenice ne smiju biti iskrivljivane tako što će biti stavljene van konteksta u kome su se desile", saopštio je Medijski savjet za samoregulaciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније