Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 01. 2016. 08:45   >>  08:30

2014. GODINE

Preradili 350.000 kg medicinskog otpada

Crna Gora preradila je 2014. godine 351.829 kilograma medicinskog otpada, podaci su Ministarstva zdravlja, dok je, prema informacijama iz "Montefarma", krajem septembra 2014. "Hemosanu" predato 1.600 kilograma farmaceutskog otpada, koji oni potom transportuju na obradu u Beč.

 

Za preuzimanje i obradu medicinskog otpada u 30 javnih zdravstvenih ustanova, Fond za zdravstveno osiguranje za prvih osam mjeseci 2015. godine izdvojio je 615.724 eura, piše Pobjeda.

Medicinski otpad potencijalno je najopasnija vrsta otpada zbog čega se on skladišti i uništava pod strogo propisanim i kontrolisanim procedurama. Naša država je 2008. donijela Strategiju upravljanja medicinskim otpadom, ali se u javnosti i dalje mogu čuti kritike da se ova vrsta otpada ne uništava na adekvatan način. Prema podacima iz Strategije, u Crnoj Gori se na godišnjem nivou generiše oko 2.331,4 tona medicinskog otpada, od čega je 1.708,4 tona 75 odsto komunalni medicinski otpad, a 623 tone 25 odsto opasni medicinski otpad.

Pobjedi je iz Ministarstva zdravlja saopšteno da je u prvih sedam mjeseci prošle godine uništeno 242.221 kilograma medicinskog otpada. Pojasnili su da je taj Vladin resor još krajem juna 2011. godine, nakon sprovedenog tendera, potpisao ugovor sa crnogorsko-italijanskim konzorcijumom „Ekomedika“ i „OMP Eco“ koji su bili prvorangirani ponuđači. Ugovorom koji je potpisan na 15 godina (koliko traje koncesija) predviđena je gradnja postrojenja za obradu medicinskog otpada u Podgorici i Beranama, a kasnije u Nikšiću i Baru.

"Centar za obradu medicinskog otpada u Beranama, počeo je da radi u martu 2013, a u Podgorici u januaru 2014. godine. Koncesija je data za period od 15 godina, a za upravljanje otpadom određena je cijena od 1,85 eura po kilogramu", naveli su iz Ministarstva zdravlja, dodajući da je ugovor zaključen na godišnju količinu od 654 tone otpada.

U Kliničkom centru, koji je najveći proizvođač medicinskog otpada, kako su kazali Pobjedi, očekuju, na osnovu ranijih podataka, da će se količine kretati od 200 kilograma vikendom i praznicima, do čak prosječno 500-600 kilograma radnim danima.

"Ovi podaci rezultat su dosadašnje analize i u mnogome zavise od sezonskih bolesti, sezone alergija, neradnih dana u mjesecu, obima ljetnje i zimske turističke sezone vezane za primorje i dio sjevernih opština, demografskih kretanja unutar Crne Gore, kao i svih ostalih faktora koji utiču na broj liječenih pacijenata kako u primarnoj tako i sekundarnoj i tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti", saopštili su iz ove ustanove.

Kako su dodali, postoje dnevni formulari na osnovu kojih se kreiraju mjesečne specifikacije proizvedenog i obrađenog medicinskog otpada na osnovu kojih Fond za zdravstveno osiguranje radi provjeru količina i obračun usluga obrade medicinskog otpada.

Iz Kliničkog centra su pojasnili da se u krugu te najveće zdravstvene ustanove nalazi Centar za obradu medicinskog otpada (infektivni otpad i oštri predmeti) u kojem se svakodnevno obrađuje dnevno sakupljen otpad iz te ustanove, „gdje se vodi računa da se pravilno razdvoji, spakuje i transportuje na obradu“.

"Tehnologija za obradu medicinskog otpada koja se primjenjuje je bez štetnih ekoloških efekata i obezbjeđuje 100 odsto njegovu sterilizaciju. Finalna materija je suva i samljevena",  istakli su iz KCCG, naglasivši da obrada medicinskog otpada podrazumijeva protokole koji se moraju poštovati, počev od mjesta njegovog nastanka do konačnog zbrinjavanja.

Oni napominju i da se stalnom edukacijom o pravilnom razdvajanju na mjestu nastanka otpada, pravilnim sakupljanjem u adekvatnoj ambalaži dolazi do realne slike o količinama i značajno smanjuje eventualan rizik za sve u lancu sakupljanja, transporta i obrade. Kategorični su da je bilo kakav rizik sveden na minimum.

Iz NVO „Ozon“ u više navrata su upozoravali na neadekvatno skladištenje medicinskog otpada koji su građani zaticali na deponijama smeća. Posljednji put takav slučaj registrovali su u februaru prošle godine, kada su saopštili da su prilikom mapiranja divljih deponija u Crnoj Gori na skoro svakoj od njih registrovali i medicinski otpad.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније