Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 01. 2016. 13:15   >>  13:01 4

CAMOVIĆ PONOVILA

Loš položaj novinara u CG

Položaj novinara, i uopšte zaposlenih u crnogorskim medijima, veoma je loš i bez izgleda da će se u skorije vrijeme stvari promijeniti na bolje, ocijenila je predsjednica Sindikata medija Crne Gore, Marijana Camović.



"Veliki broj otkaza u gotovo svim privatnim medijima, smanjenje zarada, njihovo kašnjenje, sa standardnim prekovoremenim i prazničnim radom koji nijesu plaćeni, najbolje govore o stanju medija u Crnoj Gori i položaju koji zaposleni imaju u njima", kazala je Camović agenciji Mina.

Prema podacima koje je Sindikatu medija dao Monstat u 2014. godini, u medijskoj industriji bilo je zaposleno svega 1.382 ljudi, a od ranije je poznato da od tog broja oko 750 radi u Javnom servisu.

“U odnosu na 2012. godinu, koja je bila parametar za utvrđivanje reprezentativnosti Sindikata medija, to je pad od 588 radnih mjesta. Ne znam za sektor crnogorske privrede koji brže propada, a ipak o tome se jako malo govori, iako je sloboda medija uvijek aktuelna tema”, kazala je Camović.

Prema njenim riječima, krivci za takvo stanje su brojni: "Najporaznije je to što vlasnici i urednici medija ćute o toj vrsti problema, a kolege koje se usude da u okviru medija u kojem rade pokrenu te teme, u najboljem slučaju budu etiketirani kao nelojalni”.

Camović smatra da je veliki problem i nesolidarnost među zaposlenima, i nespremnost da se bore za pojedinca plašeći se da oni mogu biti sljedeći.

“Iako su nam brojni slučajevi pokazali da ta vrsta okretanja glave nikog nije spasila od otkaza”, dodala je ona.

Bitno je, kako je navela, reći i da je veliki broj ljudi svojevoljno u posljednjih par godina napustio medije i prešao, najčešće, u PR sektor, nerijetko i za istu zaradu, ali koja je izvjesna i do koje se dolazi sa mnogo manje stresa.


Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније