Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 01. 2016. 18:40   >>  18:49

NVO SEKTOR

Osudili napad na Milivojevića

NVO „4 Life“, Akcija za ljudska prava (HRA) i LGBTIQ Socijalni Centar najoštrije su osudili napad na izvršnog direktora LGBT Forum Progres, Stevana Milivojevića, i pozvali nadležne institucije da hitno reaguju, privedu pravdi i procesuiraju počinioce.

„Kao organizacija koja se bavi pomaganjem jednoj, takođe, diskriminisanoj grupi, zavisnicima/ama od droga, i koja se zalaže poštovanje ljudskih prava i antidiskriminaciju, smatramo da su policija, sud i tužilaštvo adrese koje prije svih treba da budu oni koji će ta prava braniti i štititi. Nažalost, i u slučaju ranijih napada na pripadnike LGBT zajednice, napadači nijesu adekvatno kažnjeni, i to je po nama jedan od razloga za nastavak napada na pripadnike ove grupe“, navodi se u saopštenju NVO „4 Life“.

Oni su podsjetili da je prethodni izvršni direktor Foruma Progres, Zdravko Cimbaljević, nakon brojnih napada morao da potraži azil.

„Nadamo se da će pomenute institucije ovog puta odlučnije reagovati i da neće dozvoliti da i Stevan Milivojević bude primoran na isti korak. Država Crna Gora, koja baštini univerzalne ljudske vrijednosti, koja je pretendent za članstvo u EU, treba i mora biti zemlja svih svojih građana, gdje se jednako zaštićeno osjećaju svi, bez obzira na pol, vjersku i nacionalnu pripadnost, zdravstveno stanje ili seksualnu orjentaciju“, poručili su iz NVO „4 Life“.

HRA: Potrebna stroga kaznena politika

Bez obzira na pisane zakone i usmene deklaracije njenih zvaničnika, nasilje koje su pojedini stanovnici Crne Gore spremni da primijene, posebno na homoseksualce, može biti iskorijenjeno samo strogom kaznenom politikom i drugačijim pristupom obrazovanju i vaspitanju, smatraju u Akciji za ljudska prava (HRA).

“Stevan Milivojević je do sada pretrpio preko 30 fizičkih i verbalnih napada na javnim mjestima, koji po pravilu nijesu bili istraženi i kažnjeni. Prošle godine u novembru sud je donio pravosnažnu presudu kojom su sa po tri i po mjeseca zatvora kažnjena tri muškarca iz Podgorice zbog toga što su ga javno ugrozili vrijeđanjem i prijetnjama da će ga fizički napasti. Milivojević je inače poznat kao izuzetno miroljubiv čovjek, uvijek spreman na dijalog”, saopšteno je iz HRA.

Oni podsjećaju da je Crna Gora svaki oblik mržnje i netrpeljivosti izričito zabranila Ustavom. 

LGBTIQ Socijalni Centar: Pojačani homofobni napadi

NVO LGBTIQ Socijalni Centar najoštrije je osudio napad na Milivojevića.

“To je još jedan napad na ovog  istaknutog aktivistu za ljudska prava, a gledano i u kontekstu kontinuiranih napada na LGBT Socijalni Centar traži od nadležnih organa da se počinioci ovih djela pronadju i procesuiraju. Napominjemo da smo u posljednje vrijeme svjedoci pojačanih homofobnih napada ,a da rezultati u pronalaženju i kažnjavanju počinilaca izostaju”, saopšteno je iz te NVO.

Milivojevića su danas, u blizini Pošte Crne Gore, kod glavne željezničke stanice, napali i nekoliko puta udarili u lice, nepoznati mladići.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније