Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 05. 2013. 18:53 >> 19:13
1

PRIVATNO-JAVNO PARTNERSTVO

Cetinje: Kvadrat stana 295 €

Usvajajući odluku o valorizaciji građevinskog zemljišta, kroz izgradnju stambeno-poslovnog objekta po modelu privatno-javnog partnerstva, Prijestonica Cetinje pripremila je jedinstven model izgradnje stanova, kazao je danas, u lokalnom parlamentu, gradonačelnik Aleksandar Bogdanović i najavio da će, na taj način, 40 porodica riješiti stambeno pitanje. Objekat će se nalaziti na prostoru Male pijace.

„Cijena će biti 295 eura po metru kvadratom, pa će tako, prosječna cijena jednosobnog stana biti 12 hiljada eura, a dvosobnog 15 hiljada“, kazao je Bogdanović.

Projekat je, kako je rekao, i velika šansa za oživljavanje građevinskog sektora na Cetinju, jer se radi o projektu koji će „zahvatiti“ oko 3000 kvadrata, vrijednom milion i po eura.

Bogdanović je rekao da je cijena kvadrata pažljivo proračunata i da je za projekat dobijena saglasnost Vlade, što je glavna preporuka za njegovu realizaciju.

„Može da se konstatuje da je počela predizborna kampanja za izbore sa ovim projektom“, kazao je odbornik SDP-a Ivan Gazivoda i naglasio da je projekat počeo bez prethodno urađene tehničke dokumentacije.

„Što se tiče vaše konstatacije da je riječ o predizbornoj kampanji, mislim da nema potrebe da to radimo jer na Cetinju imamo trenutno sedam gradilišta, a ovo je još jedan u nizu razvojnih projekta. Stan će dobiti ljudi koji nijesu mogli gotovo četiri decenije da riješe stambeno pitanje“, replicirao je Bogdanović.

Još jedna zanimljiva tema danas pred predstavnicima građana Prijestonice - Odluka o proglašenju biznis zone »Cetinje I».  Šef kabineta gradonačelnika, Dražen Blažić, kazao je da je riječ o biznis zoni koja se nalazi u Obodu, gdje će se nalaziti MACCOC (Marina Abramović Community Center Obod Cetinje). Kako je kazao, zona ima velike potencijale za razvoj biznisa, jer ima kvalitetnu infrastrukturu.

„Cilj je da podstaknemo investitore da još više ulažu. Već postoji interesovanje potencijalnih partnera. Već je počela saradnja sa partnerom koji je zastupnik jedne češke kompanije, a postoji interesovanje još stranih kompanija2, rekao je Blažić.

Ivan Kusovac, iz SDP-a, podržava odluku o uspostavljanju biznis zona, jer je to potencijalna mogućnost za oživljavanje posrnule privrede.

„SDP će podržati odluke o uspostavljanu biznis zona i mislim da je neophodno ponovo predstaviti kakav je njihov koncept jer, iako je to ranije urađeno, nije do kraja jasno kako će funkcionisati“ Njega je interesovalo da li će uvedeni stečaj u Obodu usporiti realizaciju planiranih projekta. Kusovac je dodao da ne treba pretjerivati sa obećanjima, već najprije treba sagledati realne mogućnosti pojedinih projekta.

Usvojena je, jednoglasno, i odluka o proglašenju biznis zone »Cetinje II«, koja će se nalazi na prostoru puta od Cetinja prema Budvi i koja je, takođe, usmjerena na privlačenje stranih investicija.

Odbornika SDP-a Mirka Stanića je interesovalo kako će funkcionisati sistem u MACCOC-u, gdje je predviđeno da bude 80 odsto privrednih, a 20 odsto kulturnih sadržaja.

„Marina Abramović nije poznata kao osoba koja će privući investitore, već kao konceptualna umjetnica. Nije mi jasno kako će fabrike funkcionisati pored, na primjer, kino ili operskih sala“, rekao je Stanić, tražeći i da se pojasni gdje u svijetu postoji koncepcija, slična MACCOC-u.

Sličnih kompleksa kao što je MACCOC ima u svijetu, na primjer u Masačusetsu, u SAD, kazao je Blažić.

„Marina Abramović je, inače, vrlo angažovana na promociji ovog kompleksa i intenzivno razgovara i sa privrednicima“, naglasio je Blažić i dodao da Prijestonica sa Vladom ima namjeru da bude vlasnik bivšeg kompleksa Oboda i da čekaju dalji razvoj situacije oko prodaje zemljišta.

 

Milena Stanojević, Radio CG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније