Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 05. 2013. 19:12 >> 19:13

CG KOMISIJA

Studija o branama na Limu nejasna

Studija o procjeni uticaja na životnu sredinu za hidroelektrane na Limu nije dovoljno obradila sve elemente relevantne za argumentovanu i pouzdanu procjenu uticaja gradnje tih objekata na teritoriju Crne Gore, i treba je doraditi, smatraju u Komisiji za ocjenu tog dokumenta.

Komisija je Agenciji za zaštitu životne sredine dostavila Izvještaj o ocjeni Studija o procjeni uticaja projekta izgradnje HE Brodarevo jedan i dva, čija je gradnja planirana na Limu na teritoriji Srbije, na životnu sredinu u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Agencije, u Izvještaju se konstatuje da je Komisija, na osnovu detaljne analize, utvrdila da Studijom “nijesu obrađeni na potrebnom nivou, u svim segmentima, svi elementi relevantni za argumentovanu i pouzdanu procjenu uticaja izgradnje HE Brodarevo jedan i dva u Srbiji, na teritoriju Crne Gore, bez obzira na obim tog uticaja”.

“To se odnosi na biodiverzitet, mogući uticaj indukovanih zemljotresa, stimulisano kliženje terena i odronjavanje stijenskih masa, pronos riječnog nanosa i denudaciju, koincidenciju mogućih havarija i velikih voda, karakteristične kote uspora za karakteristične vode”, kaže se u Izvještaju.

U Komisiji smatraju i da reanaliza vremenskih prilika numeričkim modelom za ograničenu oblast nije sprovedena, i na taj način procijenjena eventualna promjena vremenskih parametara, ali se analogijom, na osnovu ranijih sličnih slučajeva iz prakse u regionu, može prognozirati da će takvi uticaji biti veoma mali.

U Izvještaju se konstatuje i da eksploatacija HE Brodarevo jedan i dva neće negativno uticati na teritoriju Crne Gore sa aspekta buke, vibracija i elektromagnetskog zračenja, kao ni na pouzdanost rada crnogorskog elektroenergetskog sistema.

“Što se tiče flore i faune, zaključeno je da ona neće biti ugrožena, da neće doći do promjena uslova u biotopu, kao ni do značajnijih promjena migracionih puteva terestričnih i akvatičnih organizama, u slučaju da akumulacija ne obuhvata teritoriju Crne Gore”, kaže se u Izvještaju.

Komisija je konstatovali i da se u Studiji navodi da je “kota normalnog uspora 519 metara nadmorske visike (mnv)”, i da je “kota terena na državnoj granici između Crne Gore i Srbije je 519,45 mnv”.

“Različiti podaci o kotama u Studiji dovode u sumnju tačnost razmatranih karakterističnih kota. Nejasni su visinski odnosi navedeni u Studiji, a oni su osnova za zaključivanje o potencijalnom potapanju dijela teritorije Crne Gore”, ocijenila je Komisija.

Konstatovano je da se u Studiji navodi da akumulacija doseže do Gostuna, a podaci očitani sa karte ukazuju da je kota terena u Gostunu mnogo niža od 519 mnv.

Komisija je, s obzirom na sve to, zaključila da je neophodno utvrditi kote dna korita rijeke Lim na državnoj granici, usaglašavanjem mjernih sistema u Srbiji i Crnoj Gori.

“Uzimajući u obzir navedeno, Komisija smatra da je neophodno doraditi Studiju, shodno utvrđenim zapažanjima. Tek nakon toga bi se preciznije mogla sagledati veličina uticaja na teritoriju Crne Gore, pa i način i oblik međudržavne saradnje u kontekstu ovog Projekta”, kaže se u Izvještaju.

Komisija je, kako je saopšteno, u okviru Izvještaja, definisala preporuke nadležnim organima Crne Gore, uzimajući u obzir Evropsku povelju o vodi i Direktivu EU o upravljanju vodama, kao i drugo relevatno međunarodno pravo.

“U tom smislu, preporučeno je da se optimalno upravljanje vodama za potrebe svih korisnika jedino može ostvariti na principu integralnog, kompleksnog i jedinstvenog upravljanja na čitavom slivnom području”, kaže se u Izvještaju.

Navodi se da, međutim, upravljanje režimom voda u slivu Lima, nije moguće ostvariti bez saradnje Crne Gore i Srbije.

“U tom cilju potrebno je da Crna Gora sa Srbijom, u što kraćem roku, potpiše odgovarajući sporazum o upravljanju vodama, na osnovu kojeg bi se uradili planovi upravljanja vodama u slivu i postigli dogovori o izgradnji i korišćenju objekata”, smatraju u Komisiji.

Iz Agencije je saopšteno da će Izvještaj Komisije proslijediti Ministarstvu održivog razvoja i turizma koji će, u skladu sa odredbama ESPOO Konvencije, nastaviti dalju zvaničnu komunikaciju sa nadležnim organima Srbije, vezano za realizaciju planiranih projekata.

 

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније