Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 05. 2013. 19:31 >> 19:32
2

NEZADOVOLJNI ODNOSOM

Studenti filozofije traže ostavku rektora

Studenti psihologije na nikšićkom Filozofskom fakultetu zahtjevaju ostavku rektora Univerziteta Crne Gore Predraga Miranovića, a od sjutra ponovo počinju bojkot nastave, nezadovoljni zbog neispunjenja obećanja da će im zahtjevi biti riješeni.

Predstavnik studenata Aleksandra Albijanić kazala je da će od sjutra radikalizovati poteze i početi ometanje predavanja i na ostalim odsjecima, kao i pozvati studente Filozofskog fakulteta da ih podrže u borbi za ugrožena prava.

Ključni problemi studenata psihologije su, kako navode, „razuđena nastava, nedolasci i odustajanje pojedinih profesora, nemogućnost polaganja ispita, čime je semestar ugrožen“.

Albijanić je ocijenila da se Miranović ignoratski odnosi prema njihovim zahtjevima o kvalitetu nastave, iako im je na sastanku 24. aprila dao i pisanu garanciju da će traženo biti ispunjeno.

„Izgleda da rektor studente ne smatra vrijednim pažnje, jer nam se nakon posjete i dogovora nije javio, niti na bilo koji način obavijestio o toku rješavanja našeg problema. Sučeni sa takvim odnosom još jednom smo mu se obratili zahtijevajući da do 9. maja realizuje obećano, ali odgovor nijesmo dobili“, saopštila je Albijanić.

Prema njenim riječima, rektor je umjesto odgovora otišao na poslovni put, „očigledno smatrajući da postoje važnije stvari od problema 200 studenata psihologije“.

Albijanić je podsjetila da su se protekla dva mjeseca uzalud obraćali nadležnima i borili za svoja prava, na kraju organizovali i bojkot nastave i zatvorili se u učionice, koje su napustili nakon tri dana boravka, vjerujući obećanju Miranovića da će im zahtjevi biti ispunjeni.

„Više nećemo odustajati i borićemo se za ono što nam pripada svim sredstvima. Istrajaćemo do kraja, a jedini mogući kraj je normalno, adekvatno i kvalitetno školovanje. Zar je to mnogo“, upitala je Albijanić.

Studenti su od uprave zahtijevali regularan nastavak i produžetak semestra za 30 dana, nadoknadu izgubljenog gradiva i održavanje ispita po završetku predavanja.

Na sastanku sa Miranovićem u Nikšiću bilo je dogovoreno da se održi nastava koje nije bilo na odsjeku, kao i da se profesori dodatno angažuju.

Albijanić je podsjetila da je bio dogovoren produžetak semestra za 15 dana za predmete za koje nijesu održana sva predviđena predavanja i da će ispiti biti malo odloženi kako bi mogli kvalitetno odslušati predavanja i pripremiti se za polaganje.

Shodno obećanom trebalo je da se rektor i uprava fakulteta dogovore o angažovanju novih profesora, jer jedan broj dosadašnjih gostujućih predavača zbog neisplaćenih honorara nijesu željeli da se vrate na Filozofski fakultet.

„Šef Studijskog programa za psihologiju prof.dr Milorad Simunović kontaktirao je u međuvremenu profesore i izdejstvovao je angažovanje novih, ali je rektor u ispunjavanju svojih obećanih obaveza zatajio. Mi se zbog toga nalazimo u mrtvom uglu i ne znamo kakava nam je dalja sudbina kao studenata“, ukazala je Albijanić.

Studenti su podsjetili da nijesu imali predviđeni broj predavanja, na kojima bi dobili dovoljno znanja zbog značajno prorijeđene nastava i da su pojedine predmete slušali svega par sati, zbog čega su u pitanje bili dovedeni i završni ispiti.

Oni su naveli da samo traže poštovanje Bolonjske deklaracije i ugovora koji su potpisali prilikom upisa na fakultet za koji su bila obećana kvalitetna predavanja.

Studijski program za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Nikšiću osnovan je školske 2006-2007., a uplata za školarinu, zavisno u kojoj godini je odobren budžet, iznosi od 500 do hiljadu eura.
(Mina)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније