Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 01. 2016. 16:10 >> 21:08
8

OTKRIĆE NOVINARA RTCG

Ahmet i Pava fasciniraju i nakon tri vijeka

Impresivno, ali i zagonetno predavanje o Pavi i Ahmet-paši fascinira i nakon tri i po vijeka, koliko živi ta storija. Legendu je prvi put publikovala Televizija Crne Gore 1997. u reportaži "Vraneš u sjećanju" autora Vukomana Kljajevića. Tako je oživjelo predanje koje je Uprava za zaštitu kulturih dobara Crne Gore nematerijalnim kulturnim dobrom od materijalnog značaja.

Sve do 1997. postavljalo se pitanje da li zaista u Pavinom Polju počivaju Pava i Ahmet. Za humkama je tragao novinar RTCG Vukoman Kljajević. Vođen legendom, s nekoliko mještana, obilazio je lokalitete na kojima su se, kako je pretpostavljao, skrivali grobovi. Osamnaest godina kasnije, prisjeća se kako su pronašli nekropolu.

"Gdje smo naišli na tvrdoću otkopavali smo i tom prilikom smo došli i do ova dva spomenika, ispod kojeg legendi bi trebalo da se nalaze Pava i Ahmet", kazao je novinar Radija Crne Gore Vukoman Kljajević.

U želji da prvenstveno promoviše svoj kraj, Vukoman je nakon velikog otkrića sa snimateljem Slobodanom Miloševićem uradio reportažu "Vraneš u sjećanju". Tada je TVCG prva publikovala priču o Pavi i Ahmetu.

"Nakon reportaže koju je TVCG prva emitovala, a mogu reći da je to prvi zapis o ovoj legendi koji je bilo gdje emitovan ili zapisan, bilo je priče u "Mozaiku" i nekim drugim listovima. Deset godina nakon toga pojavilo se pregršt legendi o Pavi", rekao je Kljajević.

Njegova reportaža inspirisala je pisce, novinare i publiciste da mnogo godina kasnije, svako na svoj način, ispriča jednu od najljepših ljubavnih priča.

Novinar i publicista Veselin Konjević je pisao vraneškoj legendi i na njegovu inicijativu Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore predanje o Pavi i Ahmetu proglasila je nematerijalnim kulturnim dobrom od lokalnog značaja.

Mještajni Pavinog polja ponosni su na nekropolu koja predstavlja specifičnost istorijskog i kulturnog nasljeđa tog kraja. Ukazuju na činjenicu da tajna starih grobova nije dovoljno pojašnjena, te da bi arheološka istraživanja dovela do direktnih dokaza da li su dvije nadgrobne ploče, na kojima su urezani krst i polumjesec, spomenik velikoj ljubavi.

"Da otkopamo, da se uzmu kosti i na osnovu njih bi se utvrdilo vrijeme, period i čije su kosti ispod ove dvije ploče. Jednom končano bi stalo sa sumnjom da li je to Pava i Ahmet", kazao je učitelj Tadiša Leković.

Iako ukazuju na potrebu detaljnijih istraživanja, sagovornici TVCG dodaju da priča koja se vjekovima čuva u Vranešu i danas promoviše brojne vrijednosti koje sa sobom nosi predanje o velikoj ljubavi Vraneške ljepotice Pave i Ahmet paše. 

Vanja Rakonjac, TVCG

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније