Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 05. 2013. 21:05 >> 21:05

UDRUŽENJE RODITELJI

Počinje projekat pripovjedaonica

Udruženje Roditelji počinje da realizuje novi projekat Pripovjedaonica u toku kojeg će djeca predškolskog uzrasta, ali i njihovi roditelji, imati priliku da učestvuju u interaktivnom pričanju priča koje u sebi nose poruku tolerancije, empatije i njegovanja i poštovanja različitosti.

Projekat predviđa organizovanje ukupno 13 radionica, od kojih četiri u Biblioteci ''Radosav Ljumović'' i devet u vrtiću ''Jelena Ćetković'',  koji pripada sistemu javne predškolske ustanove ''Đina Vrbica''.

Projekat Pripovjedaonica finasira fAKT, uz podršku Kooperative holandskih fondacija za Centralnu i Istočnu Evropu (CNF).

Pored članova Udruženja, Ane Vujnović, Vanje Rakočević i Žarka Stanišića, priče će, na intraktivan način, uz puno razgovora, animacije i igre, pričati volonteri tri kluba -  Filozofskog i Ekonomskog fakulteta, kao i Volonterskog kluba Gimnazije Slobodan Škerović.

Koordinatorka projekta Ana Vujnović je kazala da je udruženje Roditelji  pokrenulo projekat Pripovjedaonica sa ciljem da razvija program podrške kojim će podsticati toleranciju, njegovanje različitosti i vrjednovanje prijateljstva kod djece predškolskog uzrasta.

„Kroz pažljivo odabrane priče, koje se interaktivno pripovjedaju, želja nam je da djeci prenosimo važne poruke. Pripovjedanje je u svijetu dobro poznata forma, naročito je bliska djeci predškolskog uzrasta i ona kroz nju najradije i najbolje uče“, navela je Vujnović.

Ona je zahvalila direktorkama Biblioteke „Radosav Ljumović“ i JPU „Đina Vrbica“ na podršci u realizaciji projekta.

Radionice u vrtiću ''Jelena Ćetković'' počinju sjutra, dok će prva radionica u biblioteci  biti organizovana 11. maja u 11 sati i biće otvorena za javnost.

Radionice su besplatne, broj mjesta je ograničen zbog čega roditelji treba da prijave učešće svoje djece, uzrasta od 4 do 6 godina, putem email adrese contact@roditelji.me ili direktno u Biblioteci.

Radionice prati i brošura, namijenjena roditeljima i vaspitačima.

Autorka, pedagoškinja Vanja Rakočević je pojasnila da je edukativna brošura kreirana u vidu vodiča za roditelje i vaspitače kroz koju mogu saznati kako da na adekvatan, djeci blizak način, obogate vrijeme provedeno sa njima. Brošura im pruža mogućnost da interaktivno učestvuju u Pripovjedaonici i prošire priču van stranica knjige. 

„Na samom početku brošure ukazujemo na značaj  stimulacije u predškolskom uzrastu djeteta i ključne uloge koju roditelji i vaspitači imaju. U tom smislu, da bi roditelji postali aktivni akteri stvaranja ovakvog okruženja, preporuke su da u zajedničkim aktivnostima sa svojom djecom provode vrijeme u igri, čitanju, traženju informacija iz knjiga, mapa, enciklopedija, posjećuju pozorište, biblioteku, organizuju izlete u prirodi, razgovaraju o pročitanom i doživljenom, i svemu onome za šta se dijete interesuje. Upravo zato akcenat stavljamo na to kako pomoći djetetu da nauči da organizuje svoj dan, posebno slobodno vrijeme“, kazala je Rakočević.

U broušuri je ukazano na značaj igre u ovom uzrastu, jer putem igre djeca uče i zadovoljavaju osnovne potrebe za stvaranjem, druženjem i ispoljavanjem potencijala. Takođe, osim podrške porodice u procesu razvoja djeteta, neophodna je podrška i predškolskih vaspitno-obrazovnih institucija koje na sistematizovan i strukturiran način djeci pružaju podsticaje i usmjerenja.

Priče mogu i da ožive, ako im dozvolimo. O tome govori posljedni dio brošure koji roditeljima i vaspitačima pruža mogućnost da uzimajući priču, ispričanu u okviru Pripovjedaonice, kao polaznu tačku, mogu pokrenuti djetetovu maštu kroz igru uloga, presvlačenje, pravljenje raznih stvari, kostima iz priča i sl. U brošuri je nekoliko ideja za pripovijedanje koje mogu poslužiti za inspiraciju kako da se ispriča priča i to upotrebom jednostavnih crteža, stripa, posmatrajući oblake, uz pomoć kartica za pričanje, oslikanih kamenčića, drvenih kocki ili balona... 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније