Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 05. 2013. 22:21 >> 22:21

POVUĆI PRIJEDLOG

HRA: Zakon diskriminiše ženu

Akcija za ljudska prava podržala je zahtjev Udruženja Roditelji da se odustane od rješenja koje omogućava da se naknada za vrijeme porodiljskog, odnosno roditeljskog odsustva poslodavcu refundira samo do iznosa prosječne zarade u državi.

U HRA protestuju zato što je iz Predloga zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti izostavljena garancija koja postoji u važećem zakonu da visina naknade zarade za vrijeme porodiljskog, odnosno roditeljskog odsustva, ne može biti niža od najniže cijene rada.

Ta organizacija, kako se navodi, protestuje i zbog potpunog uskraćivanja i ograničavanja naknade onima koji radni odnos zasnuju u roku do godinu prije započinjanja porodiljskog, odnosno roditeljskog odsustva.

“Predložena rješenja smatramo diskriminatornim, protivnim Zakonu o zaštiti od diskriminacije, Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, Zakonu o radu, Ustavu Crne Gore i međunarodnom standardu zabrane diskriminacije”, ocijenjeno je iz HRA.

U toj organizaciji smatraju da bi usvajanje predloženog rješenja značilo kažnjavanje posebno visoko obrazovanih žena, koje zarađuju više od prosječne zarade u državi, zbog odluke da rode i odu na zasluženo porodiljsko odsustvo.

“Rješenja su po sebi diskriminatorna, a posebno bi bile dalekosežne njihove posljedice u vidu podsticanja na diskriminaciju svih žena prilikom zapošljavanja”, smatraju u HRA.

Kako dodaju, navedeni predlozi su direktno suprotni odredbama Zakona o radu, kojima je izričito predviđeno da za vrijeme porodiljskog odsustva zaposlena žena ima pravo na naknadu u visini zarade koju bi ostvarila da radi u skladu sa zakonom i ugovorom o radu, kao i da uživa pravo na posebnu zaštitu za vrijeme trudnoće i porođaja, prenosi Mina business.

“Pretpostavljamo da je cilj Vladinog predloga sprječavanje zloupotreba u vidu fiktivnog zapošljavanja trudnica. Međutim, zloupotrebe u pojedinačnim slučajevima moraju se spriječavati i kažnjavati na drugi način, aktivnošću inspekcijskih i drugih državnih službi, a ne kršenjem ljudskih prava ogromnog broja građanki i građana”, saopštili su iz HRA.

Kako se dodaje, neefikasan rad inspekcijskih službi ne smije se prikrivati kršenjem ljudskih prava.

“Apelujemo na Vladu da povuče ove predloge, odnosno na sve poslanike i poslanice da na njih amandmanski djeluju”, poručeno je iz HRA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније