Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dnevne novine

06. 02. 2016. 08:28   >>  08:15 6

OD 22.000 ZAHTJEVA

Doneseno 4.275 rješenja za naknade

Od ukupno 20.707 podnijetih zahtjeva za naknade za majke sa troje i više djece i 1.502 zahtjeva njegovatejima, koliko je do 5. februara stiglo Ministarstvu, doneseno je 3.568 rješenja za majke, kao i 707 rješenja za staratelje.

Do juče je doneseno ukupno 3.568 rješenja za naknade za majke sa troje i više djece, dok je broj rješenja na osnovu podnijetih zahtjeva za naknadu roditeljima ili starateljima njegovateljima lica koja su korisnici 707, saopšteno je Vikend novinama iz Ministartsva rada i socijalnog staranja.

Do petka, 5. februara, navode u resoru Zorice Kovačević, broj podnijetih zahtjeva za majke sa troje i više djece je 20.707, dok je podnijetih zahtjeva za naknadu roditeljima ili starateljima njegovateljima lica koja su korisnici lične invalidnine 1.502.

"Sa izradom rješanja smo počeli 30. januara 2016. godine jer je 29. januara Monstat objavio prosječnu neto zaradu u prethodnoj godini, na osnovu koje se usklađuje iznos pomenute naknada", objašnjavaju u ovom Vladinom resoru.

Kako dalje ističu, zbog mogućih zloupotreba, centri za socijalni rad, Zavod za zapošljavanje i Fond PIO detaljno provjeravaju dokumentaciju koju su podnijele majke za pomenutu naknadu.

"Podaci o broju korisnika naknade po osnovu rođenja djece koji su to pravo ostvarili za januar 2016. godine znaće se sa prvom isplatom 20. februara, kada će se imati i podatak o opredijeljenim sredstvima. Nije moguće za sada dati podatak o eventualnim zloupotrebama. Mogućnost zloupotreba je maksimalno smanjena imajući u vidu da se dokazi u većem dijelu obezbjeđuju po službenoj dužnosti, kao i da dokaze obezbjeđuju nadležne institucije (Fond PIO, Zavod za zapošljavanje, MUP, Poreska uprava)", kazali su u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje za VN navode da je dosad podneseno oko 3.500 zahtjeva za obustavu isplate penzije zbog ostvarivanja ovog prava, a donijeto je 3.146 rješenja. Kako dodaju, iznos obustavljene penzije se različito kreće za svaku penzionerku posebno i iznosi manje od naknade koja će biti ostvarena po osnovu rođenja troj e ili više djece, u iznosu od 336 odnosno 192 eura.

"Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti propisano je da pravo na doživotnu naknadu isključuje mogućnost istovremenog korišćenja prava na penziju. Ovo znači da penzionerka koja želi ostvariti pravo na naknadu, prethodno mora podnijeti zahtjev za obustavu isplate penzije. Fond na osnovu lično podnijetog zahtjeva donosi rješenje o obustavi isplate. Kako je penzija trajno stečeno pravo, pravo na isplatu penzije se može ponovo uspostaviti, ali tek nakon prestanka prava na naknadu, i na lični zahtjev penzionerke", naglašavaju u Fondu PIO.

S druge strane, u ovoj instituciji napominju da penzionerke kojima se na lični zahtjev obustavi isplata penzije, s obzirom na činjenicu da više nijesu u statusu penzionera, gube pravo na zdravstvenu zaštitu koja se ostvaruje preko Fonda PIO, ali i neke druge pogodnosti.

"Informaciju o načinu ostvarivanja zdravstvene zaštite korisnica prava na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece možete zatražiti od centara za socijalni rad. Penzionerke koje na lični zahtjev obustave isplatu prava na penziju gube prava i pogodnosti koje su ostvarivale po osnovu članstva u udruženjima penzionera: odmor i oporavak, učešće na konkursu za dodjelu stana ili stambenog kredita, korišćenje humanitarne pomoći, nabavku zimnice, kupovinu namirnica, tehničke i druge robe po povoljnim uslovima, kao i povoljnosti u javnom prevozu, ličnom osiguranju, osiguranju i registraciji vozila i sl", upozoravaju u Fondu.

Damjanović: Nema osnova za obaranje zakona o naknadama

U momentu vršenja rebalansa budžeta i odlučivanja po osnovu zahtjeva za naknade za majke sa troje i više djece, Rožajac I. A. podnio je Ustavnom sudu inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti. Kako je za Vikend novine kazao poslanik SNP i inicijator ovog zakona Aleksandar Damjanović, riječ je o jednom građaninu koji je iskoristio zakonsku mogućnost, ali, kako kaže, ne vjeruje da će se na ovaj način zakon "oboriti”, jer se radi o "zakonski potpuno čistom tekstu”

"To može svako da uradi iz ličnih razloga ili na bilo čiji nagovor. Želim da vjerujem da je ovaj građanin to uradio iz sopstvenih razloga, ali sam ubijeđen da je inicijativa unaprijed osuđena na neuspjeh jer se radi o zakonski potpuno čistom tekstu, te nema mjesta osporavanju ustavnosti. U tom smislu, želim da apelujem da U stavni sud kao prioritetnu uzme ovu inicijativu na razmatranje i da se u najkraćem mogućem roku o istoj odredi", rekao je Damjanović.

Kako je dodao, inicijativa se posredno odnosi i na neke norme koje su potpuno jasne, a koje Vlada čini nejasnim.

"Ustavni sud nije adresa da se osporava potpuno ustavan tekst zakona, već je prava adresa resorno ministarstvo, odnosno Vlada. Ko zna koji put pozivam Vladu i Ministarstvo da dosljedno primjenjuju zakon, da ne prave razliku u odnosu na radni staž koji je ostvaren van Crne Gore i u Crnoj Gori. S obzirom da je Vlada dala široko tumačenje, protiv koj e g nemam ništa protiv, postavljam im pitanje, kako može penzija koja se priznaje i koja je ostvarena u insotranstvu i ovdje u Crnoj Gori da se zamjeni za naknadu, a radni staž koji je djelimično ostvaren u inostranstvu ne može da bude priznat? Zakon ne poznaje te razlike, kao što zakon ne poznaje alibije poput neuplaćivanja doprinosa i poreza, jer za to krivicu ne snose građani", istakao je Damjanović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније