Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

06. 02. 2016. 21:05 >> 20:50
1

MNOGO BARIJERA

U pristupu pravdi, OSI na margini

Pravo osoba s invaliditetom na pristup pravdi u Crnoj Gori i dalje je na margini, ocijenjeno je iz Udruženje mladih sa hendikepom (UMHCG).

Iz te nevladine organizacije su podsjetili da je Crna Gora prije više od tri godine otvorila proces pregovora s Evropskom unijom, a Poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava, u fokusu je pažnje od samog početka, u išćekivanju konkretnih rezultata u toj oblasti. 

“Iako se od Crne Gore očekuju konkretni i mjerljivi rezultati, prava osoba s invaliditetom na pristup pravdi, još uvijek, ostaju na margini”, kaže se u saopštenju UMHCG.

Navodi se da osobe s invaliditetom prilikom pokretanja bilo kojeg postupka za ostvarivanje svojih prava, nailaze na veliki broj barijera koje ih onemogućavaju da budu stranke u tim postupcima i da koriste svoja ovlašćenja u njima.

“Pravni subjektivitet velikog broja osoba s intelektualnim, mentalnim, višestrukim, a nerijetko i fizičkim i senzornim invaliditetom je negiran zbog pravnih barijera, pa ove osobe ne mogu biti stranka ni u jednom postupku, niti uživaoci svojih prava”, pojasnili su iz UMHCG. 

Na drugoj strani, kako su naveli, osobe s invaliditetom koje imaju punu poslovnu sposobnost, nailaze na mnogobrojne barijere već pri samom pokretanju postupka za ostvarivanje svojih prava - ne mogu ući u kancelarije u kojima treba da predaju zahtjev, ne mogu doći do informacija gdje i kako predati tužbu, ne mogu podnijeti krivičnu prijavu na Brajevom pismu, niti prijaviti diskriminaciju Zaštitniku ljudskih prava i sloboda na znakovnom jeziku. 

“Većina osoba s invaliditetom je zbog toga prinuđena da koristi punomoćnika, iako to nije obaveza, već pravna mogućnost”, kazali su iz UMHCG.

Prema njihovim riječima, u rijetkim postupcima u kojima osobe s invaliditetom same raspolažu svojim pravima, nailaze na preduge procedure koje obesmišljavaju i samo njihovo pokretanje. 

“Tako, osobe s invaliditetom čekaju i do pola godine na rješenje po njihovom zahtjevu, a na presudu i više godina”, kaže se u saopštenju. 

Iz UMHCG su kazali da ih je takvo stanje u Crnoj Gori podstaklo tu NVO da nastavi sa pružanjem pravne pomoći putem on–line pravnog savjetovališta na portalu www.disabilityinfo.me, svakog četvrtka od 12 do 14 sati, da analizira i uporedi ostvarivanje prava na pristup pravdi osoba s invaliditetom u odnosu na ostvarivanje tog prava od strane osoba bez invaliditeta, i da podatke predstavi u publikaciji i pokrene diskusiju za unaprjeđenje poštovanja prava osoba s invaliditetom na pristup pravdi.

“Sve prethodno nam je omogućeno kroz projekat ‘Od pravnih garancija do jednakosti u praksi’, koji je finansijski podržala Evropska komisija kroz projekat ‘Triple A for citizens’”, kazali su iz UMHCG. 

Kako su pojasnili, glavni cilj projekta je poboljšanje implementacije prava na jednak pristup pravdi osoba s invaliditetom u Crnoj Gori.

“Bez jednakog pristupa pravdi svima, nemoguće je govoriti o ostvarivanju prava, pa u narednom periodu očekujemo konkretne podatke i preduzimanje mjera od nadležnih institucija”, poručili su iz UMHCG.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније