Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 02. 2016. 15:51 >> 15:40
1

BIJELO POLJE

Ispravnost mlijeka: Deset farmera prošlo obuku

NVO „Farmeri Vranštice“ ovih dana je realizovala projekat „Obuka mladih farmera“, tokom kojeg su se farmeri iz tog djela Vraneške doline upoznali sa preventivnim mjerama za održavanja bakterijološke ispravnosti mlijeka i podizanjem nivoa higijene u štalama.

Nosilac projekta Vučko Pešič zadovoljan je kvalitetom obuke kroz koji su prošli farmeri kao i njihovim odnosom prema novim metodama koje već primjenjuju na svojim farmama.

"Jedna od tema kojom su se bavili vraneški domaćini bila je rano otkrivanje mastitisa, bolesti koja ostavlja posljedice na kvalitet mlijeka, kao i preventivne mjere protiv nastanka te bolesti", kazao je Pešić.

On smatra da je veoma bitno da farmeri rade mastitis testove te da sami uočavaju postojanje bolesti, napominjući da je obuku prošlo deset farmera sa 150 grla.

"Veoma je bitna preventive jer ona osim što sprečava bolest doprinosi uštedi kroz izbjegavaje bespotrebnih izdvajanja za ljekove i prosipanje značajnih količina mlijeka dok traje liječenje. Dosadašnja iskustva ukazuju da je održavanje higijene i stalna provjetrenost prostorija u kojima borave grla osnovni preduslov za predupređivanje bolesti. I u takvim uslovima neophodna je primjena određenih preparata koji štite grla kao i onih koji se koriste prije i nakon muže kako bi zatvorili vimene kanale i spriječili prodiranje bakterija u samo vime", kaže Pešić.

Radovan Radenović podvrgao je svoje krave detaljnim analizama koje su bile sastavni dio projekta, a koje su potvrdile kvalitet mlijeka.

"Nakon primjene novih metoda, broj bakterija u mlijeku se smanjio, a cijena je porasla", kaže Radenović.

Korist od obuke neće imati samo farmeri iz Vranštice, već i oni iz okolnih mjesta koji nijesu prošli obuku. Njima će stečeno znanje prenijeti obučeni farmeri.

"Već su nam se obratili farmeri sa manjim brojem grla sa ciljem da preduzmu preventivne mjere i zaštite svoja grla. Oni će narednih dana uraditi uz našu pomoć test na eventualno postojanje mastitisa u mlijeku kako bi bili sigurni da posjeduju zdrav proizvod", kaže Pešić.

Projekat je finasirala Opština Bijelo Polje kroz sredstva namijenjena za realizaciju uspješnih programa NVO sa 3.688 eura.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније