Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 02. 2016. 17:17 >> 17:03
7

ZAŠTITNIK GRADA

Kotor: 1207. put proslavljen Sveti Tripun

Vedra i sunčana neđelja, zvona sa bazilike-katedrale Sv. Tripuna, zvuci Gradskih muzika Kotora i Tivta, mornari Bokeljske mornarice, vjernici, građani Kotora i Boke, hodočasnici iz Dubrovačko-Neretvanske i Šibenske županije u Kotoru danas Svetom Tripunu u čast. Vanjska fešta počela je svečanom smotrom odreda podružnica Bokeljske mornarice iz Kotora, Tivta i Herceg Novog.

Mornare,  članove gradskih muzika i vjernike je na vratima grada dočekao Don Anton Belan, generalni vikar kotorske biskupije, koji je za Skala radio podsjetio da je učešće Bokeljske mornarice u Tripundanskim svečanostima stoljećima neodvojivi dio te proslave koju od XIX vijeka prate Gradske  muzike.

On je građanima i vjernicima poželio dobrodošlicu uz poruku: fides et honor - vjera i čast.

U porti Katedrale, Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća Dubrovnika je, u kraćem razgovoru za Skala radio, uputio poruke mira i izrazio zadovoljstvo što je  danas na ovaj datum u Kotoru.

On je podsjetio na vjekovne veze Kotora i Dubrovnika, počev od istorijskih i kulturnih, preko turizma i zajedništva, na koje obavezuju dva sveca – Sveti Tripun i Sveti Vlaho.

Buduća saradnja ova dva grada biće znatno veća i znatno bolja preko turizma, poručio je Franković.

U susretu sa hodočasnicima iz Šibenika čule su se poruke mira, zajedništva suživota, bez podjela, sa ljubavlju koja vezuje ljude.

Don  Ante Omazić, župnik župe Vrpolja - šibenske biskupije, došao je prvi put u Kotor baš na Tripundan.

“Ovo je ekumenski svetac, o kome pričam svojim vjernicima, budući da i mi dolazimo iz kraja u kome živi mješovito  stanovništvo, bez podjela, pa neka u Kotoru naši vjernici otvore svoja čula i svoja srca”, rekao je Don Omažić.

Tripo Schubert iz Hrvatskog građanskog društva je kazao da je sinoć takođe kult Svetog Tripuna proslavljen Tripundanskim balom, što je još jedna tradicija koju će ovo društvo i u buduće njegovati.

Nikola Bukilica, predsjednik Skupštine opštine Kotor je za Skala radio podsjetio da je Sveti Tripun zaštitnik svih građana i da se ovom datumu svi podjednako radujemo, sa željama za dobro zdravlje i mir među ljudima.

Po tradiciji, ispred Katedrale je odigrano kolo mornarice, a svečanu pontifikalnu Misu služio je monsinjor Antun Škvorčević – biskup požeški.

Nakon Mise, ulicama starog Kotora,  prošla je procesija sa moćima Svetog Tripuna, koje su nosili mornari Bokeljske mornarice.

 

Foto: Skala radio

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније