Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 05. 2013. 20:19 >> 20:24
11

KANONIZACIJA NJEGOŠA

VIDEO: Predlog Amfilohija besmislen

Prijedlog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da se Petar Drugi Petrović Njegoš proglasi za sveca, neutemeljen je i besmislen, ocijenio je sociolog religije Mirko Đorđević.

Đorđević je agenciji MINA kazao da je taj predlog zbunjujući, i da Njegoš ne ispunjava uslove za to.

„To je neutemeljeno, neosnovano i besmisleno. Čini mi se da za proglašenjem Njegoša za sveca nema mjesta, i siguran sam da je živ, ni on sam se sa tim ne bi složio“, kazao je Đorđević.

Prema njegovim riječima, Njegoš ima „oreol velikog pjesnika i mislioca, pa bi mu proglašenje za sveca smetalo“. Đorđević je naveo da u pravoslavnom svijetu postoje vrlo jasni propisi po kojima neko može postati svetac.

„Njihov tvorac je bio poznati bogoslov Milaš. On je izradio taksativno spisak uslova koje neko mora ispuniti da bi uopšte bio predložen za sveca“, rekao je Đorđević.

On je naveo da su neporočnost i spremnost na žrtvu zbog drugih, samo neki od uslova koje je postavio bogoslov Milaš.
„Nakon smrti, svecem se može smatrati onaj na čijem grobu su se dešavala čuda, ako se dokažu iscjeljenja na njegovom grobu i tome slično“, kazao je Đorđević.

On je dodao da to ne postoji u slučaju vladike Njegoša. „Držim da je predlog mitropolita Amfilohija u okolnostima istorijsko-političkog trenutka, sa namjerom da se pokriju pravi problemi koji potresaju SPC“, rekao je Đorđević.

On je upitao šta bi bilo ukoliko bi Rusi odlučili da svecem proglse Aleksandra Puškina. „Nema sumnje da je veliki ruski i svjetski pjesnik neokrnjene slave, ali to nikome u Rusiji i Ruskoj pravoslavnoj crkvi do sada nije palo na pamet i neće“, smatra Đorđević.

On je rekao da treba sačekati i vidjeti kako će saborski oci reagovati na inicijativu Amfilohija. Đorđević je kazao da je "kalendar hrišćanskih svetaca prebukiran, a među njima su i oni koji ne zaslužuju da budu sveci". „Nikolaj Velimirović je proglašen za sveca bez ijednog dokaza. On ima svoj zapovijedni praznik od dva dana u kalendaru SPC, koliko nema ni Sveti Sava“, rekao je Đorđević navodeći da je Nikolaj postao svetac iz političkih razloga.

Mirko Bošković, TVCG

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније