Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 02. 2016. 20:31   >>  20:23

LGBT FORUM PROGRES

Za sve da važe isti aršini!

“LGBT Forum Progres” pozdravlja napredak policije i tužilaštva u identifikaciji i procesuiranju lica koja su uznemiravala i prijetila poslanicima Pozitivne Crne Gore, posebno Azri Jasavić, zbog odluke, zasnovane na stranačkoj platformi i obavljenih konsultacija sa evropskim partnerima, da podrže dalji rad akltuelne Vlade, ali podsjećaju sve institucije koje brinu o vladavini prava, da je za budućnost Crne Gore najvažnije da se obezbijede jednake šanse i jednak tretman prema svima.

Kako kažu u Forumu Progres, poslanica Azra Jasavić, i Pozitivna u cjelini, su među rijetkim političkim subjektima u Crnoj Gori koji su uvjek podržavali proces društvenog prihvatanja LGBT osoba.

"I jasno se, za razliku od drugih, izjašnjavali po pitanju opstrukcija tog procesa i nasilja koje trpe LGBT osobe. Do sada nije registrovano da su aktivisti Pozitivne Crne Gore učestvovali u progonu LGBT zajednice", kažu iz Foruma Progres.

Oni podsjećaju da je građanin N.K. iz Kolašina, prema navodima medija, priznao da je na društvenoj mreži objavio komentar da “Azru treba nabiti na kolac”. "Policija je profesionalno postupila a nadležni tužilac, što takođe pozdravljamo, je takav postupak kvalifikovao kao ugrožavanje sigurnosti", navodi se u saopštenju LGBT Foruma Progres.

Zato smatraju da je dobar trenutak da podsjete sve institucije, i one one koji brinu o vladavini prava, da je za budućnost Crne Gore najvažnije obezbijediti jednake šanse i jednak tretman prema svima.

"Institucije se ne smiju ponašati kao da postoje građani prvog, drugog i trećeg reda. Možda je pravi trenutak da institucije ispitaju svoja ranija ponašanja i odsustvo profesionalne odgovornosti", kažu iz ove NVO, podsjećajući da je, kada je na desetine građana Bara prijetilo smrću LGBT aktivistima, zbog organizovanja prvog Prajda, na isti ili sličan način kao što je sada prijećeno poslanici Jasavić, nadležni tužilac saopštio da nema elemenata krtivičnog djela.

"Poziv na nasilje, ubijanje i progon LGBT osoba čini dodatno opasnim postupanje policijskog službenika u CB Bar. Policajac je sve građane, među kojima je bilo i odborničkih kandidata, savjetovao, čitajte nagovorio, da priznaju sva pisanja, ali i da kažu da su se šalili. Protiv nikog, za razliku od drugih sredina, nije podnijet ni prekršajni nalog", kažu iz Foruma Progres.

Zbog takvih propusta, kažu, LGBT zajednica je zakazala performans „Govor mržnje nije šala“ ispred sjedišta barske policije koji je, usljed pritisaka, i ogromnog rizika, morao biti otkazan. Uprava policije je priznala propuste policijskog službenika, ali nikada nije saopštila kako je sankcionisan, navodi se u saopštenju.

"Zato, zbog svih koji trpe nasilje, i zbog svih koji odgovaraju zbog nasilja, pozivamo institucije da u svakom trenutku, u svakoj sredini, zbog zaštite svakog građanina prema svima jednako primjenjuju zakon i obezbjeđuju ravnopravnost", zaključuju iz LGBT Foruma Progres.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније