Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 05. 2013. 14:17   >>  14:17

AFERA LISTING

MUP i ANB da informišu o Keljmendiju

Odbor za bezbjednost i odbranu jednoglasno je odlučio da od Ministarstva unutrašnjih poslova i direktora policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost zatraži informacije o novim momentima iz afere Listing, u vezi hapšenja Nasera Keljmendija, čije se ime pominjalo u tom slučaju.

 

Socijalistička narodna partija podnijela je inicijativu za donošenje odluke o kontrolnom saslušanju ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije i ANB-a, ali je Odbor odlučio da se prvo u pismenoj formi zatraže informacije od tih institucija, a da se naknadno, u odnosu na njihov sadržaj, odluči o eventualnom kontrolnom saslušanju.

Poslanik SNP-a Vasilije Lalošević ocijenio je da policija i Tužilaštvo nijesu napravili pomake u slučaju Listing.

"Ali Keljmendi je uhvaćen, a imali smo izjave specijalnog tužioca Bosne i Hercegovine i pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Crne Gore da je 10. septembra prošle godine prošao kroz Crnu Goru, a nakon toga smo čuli da je boravio u Peći, a uhapšen je ovih dana. Trebali bi zato dobiti potrebne informacije na kontrolnom saslušanju", rekao je Lalošević.

On je naveo da se ne smije "zabijati glava u pijesak", i da je potreba demokratske javnosti ali i članova Odbora da se sazna koje su nove okolnosti i da li čelnici te tri institucije imaju neke relaventne i nove informaije.

"Ime Keljmendija pominjalo se u aferi Listing, mi smo tada saznali da Tužilaštvo nije preduzelo ništa da eventualno ispita koje je to ljude on zvao, a mi vrlo dobro znamo ko su oni. Pošto ništa nisu preduzele relevantne institucije, bilo bi značajno da ovaj Odbor o tome raspravlja", kazao je Lalošević.

Poslanik Demokratske partije socijalista Obrad Stanišić rekao je da je inicijativa SNP-a legalna, ali je predložio da se sjutra na nastavku sjednice, kada su na dnevnom redu izvještaji o radu Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije za prošlu godinu i za desetak dana kada je na redu izvještaj ANB-a, njihovi čelnici pitaju o toj temi.

 

 

"To bi bio logičan red stvari, a da se nakon toga vidi, da li od njih tražiti informacije o ovom slučaju, a nakon svega odlučiti da li je potrebno kontrolno saslušanje predloženih osoba", rekao je on.

Stanišić je kazao da DPS neće ,,zabijati glavu u pijesak'', ali je napomenuo da je Keljmendi uhapšen u drugoj državi i da je i potjernicu za njim raspisala druga država.

Predsjednik Odbora Mevludin Nuhodžić rekao je da je do sada praksa bila da se prvo od nadležnih institucija traže informacije, a da se nakon toga odlučuje da li je potrebno organizovati i kontrolno saslušanje.

"Zatražićemo informacije od nadležnih, a sjutra ćemo možda u raspravi sa predstavnicima Ministartsva i policije dobiti informacije koje će možda opredijeliti status tretiranja te informacije. Od te dobre prakse ne bi trebalo odustajati", kazao je Nuhodžić.

Poslanici su se saglasili da je potrebno da se odgovori na tražene informacije dobiju u što hitnijem roku, a da se nakon njihovog razmatranja, odluči o eventualnom kontrolnom sasluašanju.

Odbor je glasovima vladajuće koalicije usvojio izvještaje o radu Ministarstva odbrane, stanju u Vojsci Crne Gore i o učešću njenih pripadnika u mirovnim Misijama i međunarodnim snagama, za prošlu godinu.

Odbor je zaključio da treba podmladiti kadar u Vojsci, poboljšati uslove smještaja ljudstva i opreme i ukloniti višak naoružanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније