Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 02. 2016. 17:13 >> 16:59

DAN GOLUBOVACA

Razvijaće potencijale Zete

Svečanom sjednicom obilježen je 8. februar, Dan Gradske opštine Golubovci. Predsjednik Dušan Radonjić je poručio da će ta lokalna uprava u narednom period raditi na valorizaciji poljoprivrednih, saobraćajnih i sveukupnih ekonomskih potencijala Zete. Na svečanosti su uručene i nagrade „8. februar“, te stipendije najboljim studentima.

Podgorica i Zeta su nakon Berlinskog kongresa 8. februara 1879. godine ušle u sastav Crne Gore. Na taj značajni datum podsjetio je predsjednik Gradske opštine Golubovci Dušan Radonjić.

„Današnji datum koji slavimo simbolizuje mudrost pobjedu pera nad kuršumom jer je tog davnog 8. februara Zeta sporazumom na Virpazaru pripojena slobodnoj Podgorici i Crnoj Gori isto kao što smo 21. maja 2006. godine, različito od većine tadašnjih republika SFRJ, na referendumu olovkom i srcem izvojevali još jednu istorijsku pobjedu pera nad kuršumom“, kazao je Radonjić.

U godini jubileja priprema se i prva monografija o Zeti.

„Kao omaž našem jubileju u pripremi za taj 26. decembar biće i prva monografija o Zeti gdje će uvaženi profesor doktor  Živko Andrijašević sa svojim timom dati jednu istorijsku-kulturološku retrospektivu svega onoga što je kroz vrijeme karakterisalo ovaj prostor“, dodao je Radonjić.

Zeta je gotovo ritmom Glavnog grada mijenjala je svoj izgled. U proteklih 10-godina od osnivanja Gradske opštine urađeno je dosta.

„Punu smo pažnju posvetili izgradnji i završetku jedinstvenog  Vodovodnog sistema i na taj način uložili smo preko osam i po miliona eura, premašili 100 kilometara  izvedenih vodovodnih instalacija uz izgrađenu svu neophodnu infrastrukturu kako bi ovaj sistem stavili u funkciju kakav danas jeste. Za radove na putnoj infrastrukturi u protekloj deceniji utrošeno je preko osam miliona eura. Samo u projekat obilaznice oko Golubovaca do sada je uloženo oko pet miliona eura, a za završetak druge faze za koju se nadamo da će biti do kraja godine očekuje nas makar još toliko ulaganja”, poručio je Radonjić.

Povodom Dana opštine dodijeljene su i nagrade „8. februar“. Dobitnici su: OŠ „Milan Vukotić“, arhitekta Nikola Drakić i profesorica Vesna Maraš koja se u ime nagrađenih zahvalila.

„Nagrade iz svog kraja odnosno svog zavičaja imaju posebno mjesto u životu svakog čovjeka ,a kad se nađu u pravim rukama odlično se vidi i njihov smisao.One su tu da istaknu vrijednost, skrenu pažnju javnosti na djela,odaju priznanje stvaraocu,zaštite ugled i značaj stvaralaštva”, kazala je Maraš.

Gradska opština Golubovci dodijelila je i pet stipendija najboljim studentima sa tog područja. U ime nagrađenih zahvalila se Sanja Raković sa Pravnog fakulteta.

„Na ovaj način nas Gradska opština Golubovci dodatno motiviše uz nadu da ćemo buduće uspjehe zajedno dijeliti i time doprinijeti razvoju ovog područja”, poručila je Raković.

Svečanosti su prisustvovali brojni državni i lokalni zvaničnici. Zvanice su u holu KIC-a Zeta mogle pogledati i izložbu fotografija u čast  115. godina Željenice Crne Gore.

Aleksandra Đurović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније