Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 02. 2016. 09:35 >> 09:20
14

ZBOG DOKUMENATA

Crnogorskim migrantima zabranjen ulaz u Srbiju

Oko sedam Crnogorskih porodica sa djecom iz Bijelog Polja, Rožaja i Podgorice koje su se vraćale sa azila iz Njemačke zabranjen je ulaz u Srbiju, jer nijesu imali uredne zamjene za pasoše, koje su dobili tokom boravka u Njemačkoj.

 

Iz NVO Euromost kazale su da su te informacije dobili od porodica, koje su se zajedno sa njima vraćali istim autobusom i koji su stigli u Crnu Goru.

“Prenijeli su nam da je među porodicama koje su vraćene u Mađarsku, bilo dosta male djece, novorođenih beba i da su ujutro u dva sata ove porodice vraćene u Mađarsku, gdje ih je preuzela Mađarska policija i smjestila u jednu prostoriju”, navodi se u saopštenju.

U autobusu je bilo  20 porodica sa djecom, a 52 crnogorska građana prevozila je nazad u Crnu Goru evropska agencija Eurolines, koju je angažovala IOM (Internacionalna organizacija za migrante).

“Naši građani koji su bili sa njima, su nam kazali da su prošli sve granice, pa i granicu Mađarske i nijesu imali nikakvih problema, ali kada su došli na granicu Srbije izbio je problem oko paslovana (zamjene za pasoše) , oni su ih čak svi dva sata ubjedjivali da se te porodice puste, ali je bilo uzalud, ostale su na granici”, poručuju iz Euromosta.

Oni navode da jedan broj naših građana koji su u Njemačkoj tražili azil ne posjeduju pasoše, zbog čega im Njemačke ustanove preko naše ambasade obezbjeđuju paslovane(zamjenu za pasoše) da bi se mogli vratiti u Crnu Goru. Dokumenti se takođe obezbeđuju i novorođenoj djeci koja se rode u Njemačkoj, kojih je bilo i među ovim porodicama.

“Još nam nije poznato zašto ovim porodicama nijesu bili uredu paslovani(zamjena za pasoše). Pozivamo naše Ministarstvo spoljnih poslova, kao i Ambasadu Njemačke u Podgorici da odmah reaguju i zatraže od Mađarske informacije, šta je sa ovim  porodicama i njihovom djecom, i da ispitaju zašto su im paslovani (zamjena za pasoše) bili neispravni i da riješe situaciju, da ubuduće ne dolazi do maltetiranja crnogorskih porodica i djece na granicama drugih država, tokom njihovog povratka sa azila”, navode iz Euromosta.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније