Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 02. 2016. 13:59   >>  13:48

NVO "GREEN HOME"

Donacija zimske opreme NP Skadarsko jezero

U okviru projekta "Podrška dugoročno održivom upravljanju Skadarskim jezerom", NVO Green Home je obezbijedila zimsku opremu za nadzornike Nacionalnog parka Skadarsko jezero koja je danas uručena upravi ovog Nacionalnog parka.

"Nadzornici su zaduženi za kontrolu i spriječavanje nelegalnih aktivnosti, te nedostatak kvalitetne opreme i uniformi, naročito u zimskim mjesecima, kada su niske temperature, a njihov posao zahtijeva višesatni boravak na otvorenom dijelu jezera, predstavljaju još jednu prepreku sa kojima se suočavaju članovi", navodi se u saopštenju.

Ističu da je u saradnji sa predstavnicima nadzornika i upravom ovog Nacionalnog parka dogovorena nabavka zimske opreme u novčanoj protivvrijednosti od 5 000 eura.

Podsjećaju da u okviru granica Nacionalnog parka Skadarsko jezero, koje je međunarodno prepoznato kao Ramsar močvarno stanište, područje od međunarodnog značaja za ptice (IBA) i biljke (IPA), svakodnevno se mogu evidentirati neregularne aktivnosti pojedinaca u vidu ilegalnog lova i ribolova, kao i ilegalne gradnje.

"Nezakoniti ribolov je jedan od glavnih ekoloških prijetnji jezerskoj fauni, kao i eksploatacija ptica i drugih životinjskih vrsta. Nekontrolisana upotreba i iskorišćavanje biljnih resursa (drveće,bilje, treset)- dovodi do značajnih promjena u brojnosti i sastavu vrsta, što dovodi do narušavanja biološke raznovrsnosti i stabilnost ekosistema. Svi ovi problemi negativno utiču na održivi razvoj Nacionalnog parka i adekvatnu turističku valorizaciju njegovog potencijala", dodaje se u saopštenju.

Kako bi se poboljšao rad čuvarskih službi, u okviru projekta u narednim mjesecima, najavljuju da će biti izrađen priručnik kojim će se nadzornicima dati jasna uputstva za podnošenje različitih vrsta prijava i dodaju da će biti organizovana obuka za njegovu primjenu u praksi kao i sastanak sa nadzornicima koji štite Skadarsko jezero na albanskoj strani.

"Ovo je dio aktivnosti kojima se nastoji unaprijediti zaštita najvećeg jezera na Balkanu, kroz poboljšanje primjene domaćih i međunarodnih zakona u praksi i jačanje kapaciteta upravljača zaštićenim područjima", piše u saopštenju.

Projekat se realizuje u saradnji sa Institutom za zaštitu prirode u Albaniji i Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN) uz finansijsku podršku Partnerskog fonda za ugrožene ekosisteme (CEPF).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније