Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

11. 02. 2016. 13:49 >> 13:34

ZA HITNE SLUČAJEVE

Broj 112 - oslonac za građane

Građanima Crne Gore broj 112 za hitne slučajeve, važan je i predstavlja dobar oslonac ako je potrebno pozvati Hitnu medicinsku pomoć, Službu zaštite i spašavanja, Upravu policije ili neku od drugih službi, ocijenjeno je iz Direktorata za vanredne situacije.

 


Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije, Mirsad Mulić podsjetio je da je uspostavljanje broja 112 u Crnoj Gori počelo 2008. godine, ali da zbog organizaciono-tehničkih poslova nije profunkcionisao.

"Sistem koji je sada u funkciji u testnom periodu, i nastavićemo da pratimo rad i bilježimo njegove nedostatke kako bi ih uklonili i po isteku roka imali bolji sistem“, kazao je Mulić na konferenciji na kojoj je Obilježen Evropski dan broja 112.

Mulić je istakao da je broj važan za građane Crne Gore, jer predstavlja dobar oslonac u slučaju da je potrebno pozvati Hitnu medicinsku pomoć, Službu zaštite i spašavanja, Upravu policije ili neku od drugih službi.

Broj za hitne slučajeve je, kako je kazao Mulić, važan i za turiste jer ne moraju znati lokalne brojeve već pozivom na taj mogu dobiti službu koja im je potrebna.

Mulić je rekao da će Direkorat za vanredne situacije povodom Evropskog dana broja 112 u područnim centrima u Bijelom Polju i Baru edukovati učenike osnovnih škola, kojima će biti omogućeno da se upoznaju sa radom operativno-komunikacionog centra.

On je rekao da će se predavanjima, radio i televizijskim emisijama, građanima ukazati na postojanje tog servis i njegov značaj.

"Bilbordima želimo da obavijestimo građane da je ovaj sistem u funkciji i u planu je da na svim graničnim prelazima, magistralnim putevima i turističkim centrima bude istaknut broj 112 kako bi ga koristili u ako bude potrebno", poručio je Mulić.

Direktorat za vanredne situacije želi da objedini sve brojeve hitnih službi, ali prema njegovim riječima za to je potrebno vrijeme. Na pitanje koliko se građana pozvalo broj 112, Mulić je rekao da je prema statističkim podacima u oktobru bilo oko 20 hiljada poziva, a u januaru oko 30 hiljada.

On je poručio da, u ovom trenutku služba može adekvatno odgovarati na ono što su potrebe građana ali da će ako bude potrebe kadar biti proširen.

Na konferenciji je saopšteno da se pozivi primaju na maternjem i engleskom jeziku, a da će u budućem vremenu omogućiti i na ruskom, albanskom i italijanskom.

Pozivi su, kako je saopšteno, besplatni, a služba 112 radi 24 sata dnevno, tokom čitave sedmice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније