Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 02. 2016. 20:37 >> 20:25

ČISTIJI VAZDUH

Pljevlja: Raspisan tender za toplanu

U Pljevljima se ovih dana mnogo lakše diše, nema magle, a i kratkoročne mjere promjene energenata dale su određene rezultate, pa je koncentracija PM čestica u vazduhu u granicama normale. Lokalna uprava je raspisala tender za izgradnju nove toplane koja će zamijeniti kotlarnicu u Skerlićevoj, po mnogima najvećeg zgadjivača u gradu.

Ne treba zanemariti kratkoročne mjere Ministarstva turizma i opštine. U okviru kojih je oko 900 domaćinstava zamijenilo energente. Umjesto uglja lože brikete i pelete.

Pljevljaci smatraju da su te mjere, iako su kasnile, ipak doprinijele povoljnijoj ekološkoj situaciji.

U NVO sektoru smatraju da je zamjena energenata uticala na nešto povoljniju ekološku sliku, ali ne previše.

"Može biti da jesu, to će stručnjaci reći, ali to je u vrlo minimalnom iznosu", smatra Vaso Knežević iz NVO "Da zaživi selo".

Iako se zbog tenderske procedure kasnilo sa promjenom energenata, u lokalnoj upravi ističu da su te mjere značajno doprinijele smanjenju zagađenosti.

"Ako preko hiljadu domaćinstava umjesto uglja loži briket i pelet, sigurno da utiče na stanje vazduha u našem gradu", kazao je potpredsjednik Opštine Pljevlja, Ljubiša Čurčić.

Do sada je Pljevljacima po subvencioniranim cijenama isporučeno oko hiljadu tona briketa i 400 tona peleta. Oni koji su zamijenili ugalj ovim energentnima kažu da su počinuli. I bolje se griju i manje je pepela i, što je najbitnije, jeftinije je.

"Cijena je vrlo povoljna bila u odnosu na onu punu cijenu, jer je razlika 100 eura u odnosu na punu cijenu", kaže Pljevljak Darko Gazdić.

Lokalna uprava je raspisala tender za izgradnju Toplane od 20mgV u industrijskom dijelu grada, koja će zamijeniti kotlarnicu u Skerlićevoj. Upravo ta kotlarnica, po mnogima, najveći je zagađivač u gradu.

"To je mini toplana koja će zamijeniti kotlarnicu u Skerlićevoj, na koju će kasnije se širiti ta sekundardna mreža po cijelom gradu", kazao je Čurčić.

Nova toplana je projekat koji je predviđen srednjeročnim mjerama Vlade i lokalne uprave, a nastaviće se kratkoročne mjere zamjene energenata od kojih se pravi rezultati očekuju tek naredne sezone grijanja.

Krsto Čabarkapa, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније