Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 02. 2016. 19:36   >>  19:20 10

ODRŽANA TRIBINA

"Ovdašnji Bošnjaci stariji od Osmanlija"

Portparol Bošnjačke stranke Sead Šahman je istakao da je inicijativa za organizacijom tribine pod nazivom "Bošnjaci u kulturno-istorijskom kontekstu", koja se održala sinoć, opravdana kako bi se javnosti predstavile važne nacionalne karakteristike Bošnjaka koje pozivaju na koegzistenciju sa drugima i drugačijima.

"Godine koje su iza nas svjedoče da su programska zalaganja Bošnjačke stranke bila vizionarska, da smo prepoznavali važnost društvenih promjena i uvijek davali podršku naprednim procesima, važnim kako za Crnu Goru, tako i za unaprijeđenje položaja bošnjačkog naroda", kazao je Šahman.

Predsjednik "Preporoda" prof. dr Senadin Lavić je istakao da su Bošnjaci zapravo ono što sami od sebe naprave.

"Identitet bošnjačkog naroda je nešto što je živo u povijesnom kontekstu i ono što mi svojim radom razvijamo. Identitet se može shvatiti kao dinamička vrijednost jednog naroda, jednog političkog subjekta, kao ono što se živi u datom vremenu", kazao je Lavić.

Lavić ističe da se ne trebamo stidjeti svoje vjere - islama, jer musliman znači biti predan božijoj vjeri i prihvatati je bez pogovora.

"Narod ne može živjeti drugačije osim kao kulturna forma, a to je da ima svoj jezik, tradiciju, običaje, istoriju, priče i toga moraju stalno biti svjesni. Bošnjaci nijesu nastali na ovim prostorima sa Osmanlijama. Ime Bošnjak je postojalo 500, 600 godina prije Osmanlija", izjavio je Lavić.

Sekretar Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori Fuad ef. Čekić naglašava da ne postoje različite verzije islama, već jedinstven islam.

"Pripadnost islamu je važno svojstvo Bošnjaka, a islamski reformizam je bitan dio tradicije tog naroda. Forma da 'Bog neće promijeniti stanje jednog naroda, dok taj narod ne promijeni sam sebe' označava početak islamskog reformizma", istakao je Čekić.

Cilj smotre je bio predstavljanje javnosti bitnih pitanja bošnjačkog identiteta u aktuelnom kulturno-istorijskom kontekstu i ključnih identitetskih svojstava bošnjačkog naroda –jezika, vjere, istorije, razvoja političke kulture i svijesti koja slijedi iz nje, političke odgovornosti prema sebi i vlastitom narodu, te važnost obrazovanja i vrijednosti suživota s drugima koji s Bošnjacima dijele savremeno iskustvo svijeta.

Tribini su prisustvovali potpredsjednici Bošnjačke stranke Nedžad Drešević, Osman Nurković i Kemal Purišić, Nj.E. ambasador BiH u Crnoj Gori Đorđe Latinović, otpravnik poslova ambasade Azerbejdžana Seyran Mirzazadeh, poslanici u Parlamentu Crne Gore Azra Jasavić i Rešad Sijarić, te predstavnici mladih parlamentarnih političkih partija.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније