Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 02. 2016. 20:26 >> 20:10

SPORAZUMNO PRIZNANJE KRIVICE

Medenica: Institut bogom dan za sudije

Institut sporazumnog priznanja krivice bogom je dan za sudove, jer se brže i efikasnije dolazi do pravosnažnih presuda, kazala je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica na predstavljanju Izvještaja o radu Osnovnog suda u Podgorici. Predsjednik tog suda Zoran Radović kazao je da je, uprkos smanjenju broja sudija, ostvaren dobar rezultat, te da je riješeno 55 odsto predmeta, računajući i preko 11 hiljada neriješenih.

Institut sporazmnog priznanja krivice doprinosi efikasnosti rada i Tužilaštva i sudova, kaže predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica. Pravosnažne presude za krivična djela iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala, za pola godine, višestruko brže nego ranije.

"To je institut na koji građani Crne Gore treba da se naviknu. Za sudove to je blagodet. Normalno, i svi ti sporazumi moraju ispuniti sve zakonske uslove da bi bili od strane suda prihvaćeni", kazala je Medenica.

Među najopterećenijim sudovima u Crnoj Gori je Podgorički Osnovni. "Iako su od ogromnog broja odluka, 8.900, samo njih 50 uradili van roka, što smo nekad znali da je po jedan sudija imao po 150 predmeta odnosno presuda van roka, pa čak se čekalo i po godinu dana da se ta presuda uradi, onda su ovo fantastični rezultati", kazala je Medenica.

Predsjednik Osnovnog suda u Podgorici, Zoran Radović, kaže da je pored toga što od 38 sudija, četvoro nije radilo, a čak 14 je raspoređeno u druge instance, porastao je procenat riješenih slučajeva.

"Ukupno je u radu bilo 28.671 predmet. Od tog broja, riješeno je 15.975 predmeta, ili 55,72 odsto", kazao je Radović.

Predsjednica Vrhovnog suda kaže da je dodatni kvalitet rada Osnovnog to što je prosjek godina 35. Medenica je mišljenja da postojeća zgrada Osnovnog suda nije bezbjedna za rad i poručila da će to biti promijenjeno.

"Sa ovakvim načinom obezbjeđenja, mislim da u cjelosti Osnovni sud u Podgorici nije bezbjedan, prije svega obzirom na samu njegovu lokaciju, mogućnost pristupa", kazala je predsjednica Vrhovnog suda.

Medenica je napomenula da tokom godine očekuje rešenje prema kojem bi zgrada Osnovnog suda u blizini Pravnog i Ekonomskog fakulteta bila dodijeljena državi, kako bi bila adaptirana za rad sudova. Najavila je da će ove godine početi realizacija gradnja dvije zgrade za stanove sudijama i zaposlenima u administraciji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније