Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 02. 2016. 16:00 >> 17:46
1

SVJETSKA AKCIJA

"Plesom protiv nasilja" u Podgorici

U sklopu planetarne kampanje "Milijarda ustaje" danas se plesalo na Trgu Republike u Podgorici, u znak protesta protiv nasilja nad ženama. Kampanju je organizovalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Kancelarija UNDP, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i NVO "Sigurna ženska kuća".

"Ispitivanja govore o tome da svaka treća žena trpi neki vid nasilja i to nas još više obavezuje da sve ovo što smo do sada uradili, a mislim da smo uradili dosta, intezivno nastavimo i da tu pojavu svedemo na najmanju moguću mjeru", kazao je Ministar za ljudska prava Suad Numanović.

Ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević, istakla je da je najvažnije da žrtva odmah prijavi nasilje, a da su nadležni tu da djeluju zajednički i smanje nasilje što je više moguće.

Planetarnu kampanju "Milijarda ustaje" pokrenula prije 15 godina američka feministkinja, aktivistkinja, dramaturškinja, spisateljica Iv Ensler.

"Ideja je razvijena kada su UN objavile poražavajuće statističke podatke prema kojima jedna od tri žene na našoj Planeti ne može izbjeći silovanje ili fizičko zlostavljanje tokom svog života, što - ako znamo na Zemlji živi sedam miliardi ljudii - znači da je jedna milijarda žena izložena nasilju", saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava.

Kako su istakli, plesom se zahtijeva da svako nasilje nad ženama bude kažnjeno.

"Prošle godine, na ovaj dan, plesalo se u 210 država na svijetu. Očekivanja su da će ove godine taj broj biti premašen, jer cijela Planeta ustaje protiv nasilja nad ženama", kazali su iz Ministarstva.

TV prilog: Svetlana Slavujević

Foto: Fejsbuk

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније