Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business

16. 02. 2016. 15:37 >> 15:22
2

PEJOVIĆ U TIRANI

Sporazum sa Albanijom za sredstva EU

Predstavnici Crne Gore i Albanije potpisali su danas danas u Tirani Sporazum o partnerstvu za upravljanje tehničkom podrškom instrumenata pretpristupne pomoći (IPA), u okviru Programa prekogranične saradnje dvije države.

Sporazum su potpisali državni sekretar za evropske integracije i nacionalni koordinator za IPU, Aleksandar Andrija Pejović i ministar za evropske integracije Albanije, Kljajda Đoša.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija su saopštili da je cilj tog prekograničnog programa promovisanje dobrosusjedskih odnosa i društveno-ekonomskog razvoja pograničnih regija, kroz valorizaciju turističkog potencijala, ekološki održiv i društveno inkluzivni ekonomski razvoj, uvažavajući zajedničko kulturno i prirodno nasljeđe.

"Ciljevi će biti ostvareni kroz pružanje podrške unaprijeđenju dobrosusjedskih odnosa sprovođenjem lokalnih i regionalnih inicijativa, podsticanje integracije u Evropsku uniju (EU), pripremu budućih država članica za sprovođenje cilja teritorijalne saradnje u okviru strukturnih fondova, kao i podsticanje ekonomskog i socijalnog razvoja u pograničnim područjima", navodi se u saopštenju.

Ukupan doprinos EU za taj program za naredni sedmogodišnji period iznosi 11,9 miliona eura, koje će biti utrošene za realizaciju projekata u okviru nekoliko tematskih prioriteta.

Neki od njih su promocija turizma i kulturnog i prirodnog nasljeđa, zaštita životne sredine, podsticanje zapošljavanja, mobilnost radne snage i socijalna i kulturna inkluzija s obje strane granice.

Pejović je, tokom boravka u Tirani, učestvovao na završnoj konferenciji projekta pod nazivom Izgradnja kapaciteta u Albaniji za pristupanje EU, na kojoj je konstatovano da je jasna perspektiva članstva u EU snažan podsticaj unaprijeđenju dobrosusjedskih odnosa, održanju stabilnosti, ali i jačanju ekonomskog ambijenta i unaprijeđenju kvaliteta života građana.

Pejović je predstavio crnogorsko iskustvo iz vođenja pristupnih pregovora tokom prethodne četiri godine.

On je rekao da se tempo pregovora realizuje na zadovoljavajućem nivou i da je Crna Gora u toj fazi pregovora ima 22 otvorena poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Pejović je saopštio da postoji interna spremnost za otvaranje još nekih poglavlja u ovoj godini.

„Za Crnu Goru, kao i za ostale zemlje regiona, integracija u EU je prirodan proces koji zahtijeva širok društveni konsenzus i udružene napore u postizanju postavljenog cilja. Pristupni pregovori su najbolji način da se dostignu evropski standardi i unaprijedi kvalitet života građana. To jeste veliki izazov, ali i naša misija", naveo je Pejović.

Na konferenciji je konstatovano da u nastavku procesa pristupanja EU, u okviru uspostavljenih mehanizma regionalne saradnje, posebno kroz razmjenu znanja i iskustva, treba dalje raditi na unaprijeđenju administrativnih kapaciteta neophodnih za kvalitetno vođenje procesa i buduće članstvo u EU.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније