Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

16. 02. 2016. 16:01   >>  15:45

INOVATIVNA POLITIKA

Priznanje za kampanju Vlade i UNICEF-a

Kampanja "Govorimo o mogućnostima", koju su pokrenuli UNICEF-a i Vlada Crne Gore, prepoznata je kao jedna od 12 najboljih inovativnih politika ove godine.

Priznanje je uručeno na međunarodnom samitu o inkluzivnom obrazovanju i komunikacionim tehnologijama, Zero Project 2016, koja je okupila više od 500 stručnjaka iz ove oblasti širom svijeta.

Konferecnija se držala u sjedištu Ujedinjenih nacija u Beču. Iz UNICEF-a su pojasnili da Zero Project okuplja preko tri hiljade eksperata iz više od 150 zemalja i svake godine identifikuje i u svijetu promoviše najinovativnije i najefektnije politike i prakse za poboljšavanje života osoba sa smetnjama u razvoju.

“Trogodišnja kampanja "Govorimo o mogućnostima", koju su pokrenuli UNICEF i Vlada Crne Gore 2010. godine, prepoznata je kao uzor u oblasti inovacija, uticaja i mogućnosti replikacije u drugim zemljama”, navodi se u saopštenju.

Kampanja je, kako se dodaje, okupila vladine zvaničnike, poznate ličnosti, civilno društvo, međunarodnu zajednicu, medije, privatni sektor,nastavnike, roditelje i djecu sa i bez smetnji u razvoju i prerasla u nacionalni pokret za društvene promjene i stvaranje inkluzivnog društva.

Šef predstavništva UNICEF- u Crnoj Gori, Bendžamin Perks, kazao je da je promocija pozitivnog imidža djece sa smetnjama u razvoju i stvaranje mogućnosti za ovu djecu da sami kažu svoje mišljenje od ključnog značaja za razbijanje barijera za njihovo ravnopravno uključivanje u društvo.

Iz UNICEF-a su rekli da je kampanja značajno uticala na svijest i podršku građana u ostvarivanju prava djece sa smetnjama u razvoju.

„Naime, procenat građana Crne Gore kojima je prihvatljivo da dijete sa smetnjama u razvoju ide u isto odjeljenje sa njihovim djetetom povećao se sa 35 odsto prije kampanje na 80 odsto u decembru 2013. godine kada je kampanja završena, i taj je procenat ostao isti dvije godine od završetka kampanje”, precizirali su iz UNICEF-a.

Prema njihovim riječima, istovremeno se procenat građana Crne Gore koji prihvata da dijete sa smetnjama u razvoju može biti najbolji prijatelj njegovog djeteta povećao se sa 22 odsto prije kampanje na 51 odsto u decembru 2013. godine, dok se dvije godine nakon završetka kampanje taj procenat povećao na 60 odsto u januaru prošle godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније