Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

17. 02. 2016. 17:16 >> 17:02

BOLESTI ZAVISNOSTI

Oporavak najvažniji cilj u tretmanu zavisnosti

Nevladina organizacija (NVO) Preporod pozvala je donosioce odluka da problematiku bolesti zavisnosti pozicioniraju visoko na listi svojih prioriteta.

Izvršni direktor Preporoda, Jovan Bulajić, ocijenio je da će se status zavisnika u društvu, na dugoročnom planu, biti poboljšan unaprijeđenom i formalizovanom saradnjom među akterima borbe protiv zloupotrebe droga.

Bulajić je na konferenciji "Tretman bolesti zavisnosti u Crnoj Gori – Prilike i potrebe“, koja je dio projekta „Tri Balkan“, kazao da postoji nezaustavljiv trend u zloupotrebi droga, i da se potrebno potruditi kako bi se ostvarili značajni i vidljivi rezultati.

On je ocijenio da problematika kojom se Preporod bavi nikada nije bila adekvatno tretirana kao što su neke teme trenutno aktuelne, dodajući da „bolest zavisnosti, ako se ne tretira, ima očekivano smrtan ishod“.

„Veliki je broj ljudi kojima je pomoć potrebna, ali dominiraju mladi, sa još neizgrađenim stavovima“, kazao je Bulajić.

Anđela Perošević iz Preporoda, je kazala da je na upitnik u okviru tog projekta odgovorilo 63 odsto vladinih istitucija, a 37 odsto organizacije civilnog sektora.

„Podaci ankete su pokazali da 59 odsto ispitanika smatra da je osnovni problem u radu protiv borbe bolesti zavisnosti nedovoljno finansija, a 54,5 odsto da je to nedovoljna saradnja sa institucijama koje se bave istom problematikom“, saopštila je Perošević.

Prema njenim riječima, 13,6 odsto ispitanika je kao problem istaklo nepoštovanje zakonske regulative, oko 18 odsto nedovoljno prepoznavanje problema donosioca odluke, oko devet odsto nedovoljan broj adekvatnih programa za zavisnike i nezainteresovanost mladih za volontarizam.

„Sve je manje prisustvo međunarodih donatora, postoje problemi sa prostornim kapacitetima i nedovoljno su razvijene državne institucije za liječenje bolesti zavisnosti“, pojasnila je Perošević.

Iz NVO Preporod su, na osnovu podataka ankete, zaključili da je neophodna dosljednija primjena postojeće legislative, više edukativnih programa, veće uključivanje osoba koje su pobijedile zavisnost i obezbjeđivanje državnih fondova finansiranja organizacija civilnog društva.

Generalna sekretarka Svjetske federacije za borbu protiv droga (WFAD), Linda Nilson je kazala da postoji mnogo država u svijetu gdje dostupnost tretmana za zavisnike nije adekvatna i ne odgovara njihovim potrebama.

Ona smatra da ima dovoljno znanja o problematici bolesti zavisnosti i ali da se, kako je ocijenila, mora naći način da se primijeni.

„Oporavak bi trebao da bude najvažniji cilj u tretmanu zavisnosti“, poručila je Nilson.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније