Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

25. 02. 2016. 13:01 >> 12:46
2

ZARADE U JAVNOM SEKTORU

Sindikat KCCG: Koeficijenti niski

Nivo kvalifikacije obrazovanja i odgovornosti propisan Zakonom o zaradama u javnom sektoru nedopustivo je nizak, smatra Sindikalna organizacija doktora medicine Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su juče Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, zahvaljujući glasovima Pozitivne Crne Gore, koja je podršku tom aktu uslovila povećanjem zarada u zdravstvu.

„Ovako projektovan nivo kvalifikacije obrazovanja i odgovornosti propisan ovim Zakonom za poslove zaštite zdravlja građana Crne Gore, Sindikalna organizacija doktora medicine KCCG smatra nedopustivo niskim i isti proizvodi dilemu da se odgovoran posao može ili čak treba raditi na neodgovoran način“, kaže se u saopštenju.

Budući da se Zakonom o zaradama u javnom sektoru koeficijenti u rasponu od 2,6 do 32 definišu zavisno od kvalifikacije obrazovanja, složenosti i odgovornosti posla, doktore medicine KCCG je zatekla odluka nadležnih državnih organa da odgovornost u zdravstvu na poslovima zaštite zdravlja građana treba prilagoditi koeficijentu od šest do devet.

„Odnosno da ova vrsta posla iziskuje nizak nivo kvalifikacije obrazovanja, nizak nivo složenosti i odgovornosti“, dodaju iz Sindikalne organizacije doktora medicine KCCG.

Iz te organizacije navode da dilema koja je pred doktorima medicine je da li imaju pravo baviti se dijagnostikom, liječenjem i operativnim procedurama sa tako definisanim nivoom kvalifikacije obrazovanja i zadatim stepenom odgovornosti.

Istovremeno se, dodaje se u saopštenju, građanima šalje jasna poruka da zdrastveni sistem Crne Gore nema odgovarajuću nivo kvalifikacije i potrebnu dozu odgovornosti da bi mu poverili svoje zdravlje.

„Upravo prepoznati problemi u zdravstvenom sistemu koje posrće zadnjih godina i trenutno je na zadnjem mjestu među Evropskim zemljama uslovilo je da doktori medicine, kao nosioci posla u zdravstvu, masovno istupe iz dva reprezentativna sindikata i formiraju svoji strukovni sa ciljem da se bore za bolje zdravstvo čiji su nosioci i dostojan društveno-materijalni položaj“, navode iz Sindikalne organizacije.

Oni apeluju na nadležne državne organe da koeficijent zarade definisan nivoom kvalifikacije obrazovanja, složenošću i odgovornošću posla prilagode zdravstvenoj profesiji shodno peticiji koju su potpisali doktori medicine Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније