Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 03. 2016. 17:29 >> 17:15
1

NVO "NAŠE SUNCE"

Za pomoć djeci sa nerazvijenim govorom

Nevladina organizacija "Naše Sunce" osnovana je početkom godine kako bi se borila za prava djece sa teškoćama u razvoju govora i s ciljem da se stvaraju pravilni stavovi društva po pitanju potreba, prava i mogućnosti djece sa navedenim problemom. Predsjednica Milka Šćepanović je kazala da, između ostalog, žele da iniciraju projekte u kojima će se vršiti edukacija i osposobljavanje roditelja za rad sa djecom sa teškoćama u razvoju govora.

Šćepanović je istakla da su inicijatori za osnivanje NVO "Naše Sunce" roditelji djece koja imaju teškoće u razvoju govora, koji su se susrijetali sa problemima prilikom odlaženja u pojedine institucije zdravstvenog sistema.

Jedan od problema, kako je navela, je što je Crna Gora u deficitu što se tiče, prvenstveno, stručnjaka logopeda koji bi radili sa djecom.

"I samim tim nemogućnosti kupovanja sredstava za rad, a koja su potrebna za poboljšanje rada sa djecom koja imaju problem prvenstveno sa govorom", naglasila je Šćepanović.

Ona je saopštila da je cilj NVO "Naše Sunce" da inicira otvaranje institucije, kao što ima, na primjer, u Srbiji i Hrvatskoj, gdje bi djeca iz Crne Gore imala svakodnevne tretmane logopeda, psihologa, defektologa, lingviste...

"Trenutno u Crnoj Gori do ovih stručnih lica možete doći jednom, eventualno dva puta u toku mjeseca, što je jako malo za teže oblike zaostajanja govora kod djece", istakla je Šćepanović.

Takođe, kazala je da će NVO "Naše sunce" promovisati izjednačene mogućnosti i punu participaciju djece sa teškoćama u razvoju u društvenu sredinu. Poseban akcenat će se staviti na to koliko je djeci teško da se prilagode sa svojim vršnjacima, u školi ili vrtiću, zbog kašnjenja za svojom vršnjačkom grupom.

"Govornih problema je mnogo, ali o svemu ovome treba govoriti javno sa stručnjacima, sa kojima bi mi kao roditelji, a ja kao predsjednik udruženja i roditelj, ukrstili svoja iskustva, kako bi stručnim savjetima u velikoj mjeri pomogli nama koji se borimo da našoj djeci bude bolje", kazala je Šćepanović.

Ona je poručila da se o ovom problemu ne govori dovoljno, s obzirom na kakve sve probleme djeca koja imaju problem nerazvijenog govora nailaze u školama, vrtićima,...

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније