Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 03. 2016. 14:24 >> 14:13

PRVO U CRNOJ GORI

BP: Biblioteka formira odjeljenje za slijepe

Narodna biblioteka u Bijelom Polju formiraće odjeljenje za slijepe i slabovide, prvo takvog tipa u Crnoj Gori, koje će tim osobama omogućiti čitanje i olakšati integraciju u društvo.

Iz ustanove su saopštili da je blizu 200 korisnika zainteresovano za taj projekat i apelovali na nadležne i donatore da pomognu u njegovoj realizaciji.

Rukovodilac bjelopoljske Narodne biblioteke, Edin Smailović, kazao je da je relizacija projekta u početnoj fazi.

„Za početak, što je po mom mišljenju najvažnije, obezbijedili smo prostor za odjeljenje za slijepe i slabovide. To je prostor od oko 30 metara kvadratnih.Takođe, uspostavili smo saradnju sa lokalnim udruženjem za slijepe i slabovide koji su nam velika potpora u ovom projektu“, rekao je Smailović agenciji MINA.

Oni su ih, kako je dodao, informisali o broju potencijalnih korisnika odjeljenja.

„Za sada je oko 200 korisnika zaintersovano za ovo odjeljenje“, precizirao je Smailović

Prema njegovim riječima, za sada je napisan i projekat kako bi odjeljenje trebalo da izgleda uz konsultaciju sa kolegama iz drugih biblioteka bivše Jugoslavije.

„Zahvaljujući njihovoj pomoći uspjeli smo doći do najoptimalnijeg rješenja kako bi to odjljenje trebalo da izgleda i koliko bi iznosili troškovi njegovog formiranja“, naveo je Smailović.

On je precizirao da je vrijednost projekta blizu šest hiljada eura.

„Projekt će se finansirati iz sopstevnih sredstava, ali se oslanjamo i na to da ćemo ovim kvalitetnim projektom dobiti podršku nekog od donatora i nadležnih“, poručio je Smailović.

Otvaranje odjeljenja, kako je kazao, planirano je do kraja godine.

„Ovo, nažalost, ne zavisi samo od nas, već i od toga kada ćemo i na koji način dobiti sredstva, odnosno kada će sredstva biti operativna. Dakle, dinamika prikupljanja sredstva diktira i vrijeme otvaranja“, kazao je Smailović.

Odjeljenje je, kako je dodao, osmišljeno na taj način da raspolaže sa 30 mjesta, a pored materijala na Brajevom pismu planirana je i nabavka specijalne lupe namijenjena slabovidim osobama.

„Na ovaj način će slabovide osobe biti u stanju da koriste standardni bibliotečki fond. Na ovaj način biblioteka bi pomogla integraciju ovih lica u crnogorsko društvo“, ocijenio je Smailović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније