Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 03. 2016. 11:27 >> 13:20

ČESTITKE PARTIJA

Borba za prava žena nije prestala

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, čestitke građankama Crne Gore uputili su predstavnici političkih partija. Jedni uz poruke da poštuju i da se bore za ravnopravnost polova, drugi uz kritike sistema zbog trenutnog položaja žena.

Predsjednik Liberalne partije (LP), Andrija Popović, poručio da je borba za slobodu svakog pojedinca bez obzira na pol ili bilo koju različitost, borba žena za jednaku ulogu u društvu, nikad nije prestala.

"U toj borbi najvažnije je imati iskrene saveznike a to uvijek jesmo bili mi liberali u Crnoj Gori. Univerzalna i prirodna prava koja pripadaju svakom čovjeku moraju garantovati dignitet ženama u društvu i jendake mogućnosti za ostvarivanje ličnih potencijala onako kako one to žele. Promišljajući o sopstvenoj ulozi u kreiranju bolje budućnosti ovog društva, želim vam da današnji dan provedete srećno, nastavljajući da jačate sebe i sopstvene potencijale u koje zajedno vjerujemo", naveo je Popović.

Forum žena Socijaldemokratske partije (SDP) ukazao je da su krajnje zabrinjavajući podaci da se, prema procentualnoj zastupljenosti žena u Skupštini, Crna Gora sa svojih 14,8 posto poslanica, nalazi na 95. mjestu među zemljama svijeta i da je ispod je svjetskog prosjeka.

"Takođe je poražavajuće, da ukoliko upoređujemo Crnu Goru sa državama regiona, ona se nalazi na posljednjem mjestu i to iza Slovenije, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Neshvatljivo je da iako Ustav Crne Gore, kao i niz zakona iz ove oblasti garantuju formalno – pravnu ravnopravnost žene i muškarca, politiku jednakih mogućnosti, omogućuju mjere afirmativne akcije i sprovođenje načela zabrane i sprečavanja diskriminacije po osnovu pola, u crnogorskoj zbilji je evidentna podzastupljenost žena u svim sferama javnog i političkog djelovanja, kako u parlamentu, tako i u izvršnoj vlasti na državnom i lokalnom nivou", navodi se u saopštenju Foruma.

Kako dodaju, na nedovoljnu zastupljenosti žena u javnom i političkom životu i nerealizovanu propisanu kvotu iz Zakona o izboru odbornika i poslanika u predstavničkim tijelima, ukazivala je Evropska komisija u svojim Izvještajima o napretku, međunarodne organizacije i institucije poput OEBS-a, UNDP-a, Savjeta Evrope, Evropskog parlamenta, CEDAW- Komiteta za eliminisanje svih oblika diskriminacije žena, kao i crnogorska institucija ombudsmana. Pomaka, kako kažu, i dalje nema.

"Izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika iz 2014. godine, pod pritiskom međunarodne zajednice, usvojeno je rješenje da u okviru propisane kvote od minimum 30 posto kandidata manje zastupljenog pola, redosljed na listama bude takav da najmanje svaki četvrti kandidat na listi bude žena. U praksi je ovo riješenje, očekivano izigrano, što pokazuju rezultati lokalnih izbora iz 2014. godine, na način da su, žene uglavnom bile postavljane na granična četvrta mjesta na izbornim listama, a na samom dnu lista bilo je više ženskih imena da bi se dostigla kvota od 30 odsto, što je dovelo do neravnopravnog predstavljanja žena u lokalnim parlamentima nakon izbora, jer nemamo izabranih ni minimum od 30 posto predstavnica manje zastupljenog pola. Ovakvo negativno iskustvo sa posljednjih lokalnih izbora, u dijelu sprovođenja Ustavom i zakonima zagarantovane ravnopravnosti žena i muškaraca i njihove ravnomjerne zastupljenosti, prijeti da se prenese i na predstojeće parlamentarne izbore", smatraju u SDP-u.

Forum žena te partije poručuje da treba udružiti sve progresivne snage u društvu, jer pitanje rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori daleko prevazilazi okvire stranačke pripadnosti.

"Zahtjeva udruživanje ženskih organizacija iz svih političkih partija, parlamentarki, žena iz akademske zajednice, NVO i sindikata, kako bi se podigla javna svijest o značaju ravnopravnosti polova i postojeće zakonsko riješenje unaprijedilo obavezivanjem podnosioca lista da kandidat manje zastupljenog pola bude najmanje na svakom trećem mjestu", dodaje se u saopštenju. 

U Forumu žena ističu da rodna ravnopravnost nije “žensko pitanje”.

"Ona danas više nego ikada zahtijeva, zajednički angažman i muškaraca i žena i njihovo partnerstvo jer su prava žena integralni i nedjeljivi dio ljudskih prava. Crna Gora mora postati prepoznatljiva po stvarnom, a ne deklarativnom zalaganju za ostvarenje rodne ravnopravnosti jer je ona u neposrednoj vezi sa pravdom i jednakoscu koje predstavljaju osnovne vrijednosti socijaldemokratske ideje", zaključuju žene SDP-a.

I iz Mreže žena Pokreta za promjene (PzP) ukazuju na probleme žena u Crnoj Gori.

"Međunarodni dan žena je datum, kada bi trebalo da slavimo ekonomska, politička i društvena dostignuća u emancipaciji jednog pola. Međutim, postavlja se pitanje koliko smo kao društvo zaista postigli i imamo li razloga za slavlje? Stekle smo pravo na rad, na pravo glasa, da budemo zaštićene od nasilja, na jednaku šansu za obrazovanje, ali u stvarnosti situacija izgleda dramatično drugačije. Najveći procenat žena danas je u Crnoj Gori angažovano u poslovima trgovine, sa platom od oko 250 eura u prosjeku. Veliki trgovinski lanci eksploatišu žensku radnu snagu više nego što je zakonom dozvoljeno, često ih tjerajući da rade i najteže fizičke poslove koji nijesu u opisu radnog mjesta, stajanje po osam i više sati, prekovremeni rad koji im se ne plaća, i uz sve to pod stalnim pritiskom od gubitka radnog mjest", navodi se u saopštenju PzP-a.

Dodaju da žene često trpe mobing zbog godina ili trudnoće. "Pa je veliko pitanje da li će većina danas radno sposobnih žena dočekati penziju, posebno u situaciji kada se stalno pomjera starosna granica za odlazak u penziju ili ga ponovo pronaći ako ga jednom izgubi. Žene su danas u Crnoj Gori najranjivija kategorija, zaštićene zakonom, ali zakonom koji se selektivno primjenjuje. Živimo u zemlji nedosljedne i loše populacione politike, gdje je ukinut dječiji dodatak, gdje ne postoji dobra socijalna politika. Iako de facto imamo pravo da učestvujemo u političkom životu, žene su zapravo marginalizovane i isključene iz sfera gdje se odlučuje. Pogledajte samo procenat žena ministarki, poslanica, direktorica, predjsednica opština, a potpuno su isključene sa pozicija političkih liderki u formalnom smislu. Plate su i dalje u prosjeku niže od muških, sve to zajedno sklapa jednu mozaičnu sliku u kojoj su pomješane prazna priča o ispunjavanju evropskih standarda i činjenice da ni jedan standard ne ispunjavamo. Prevalile smo dug put od pobune tekstilnih radnica do danas. Od sluškinje do osobe, ali naša borba za ravnopravnost nije gotova", poručuju iz Mreže žena PzP-a.

Ruža u celofanu, kako kažu, na današnji dan ne znači ništa.

"Ali zato znače dobri zakoni koji se sprovode, ekonomska i socijalna sigurnost, sigurnost od nasilja na ulici i u kući, ravnomeran pristup u realnim centrima moći i odlučivanja. Srećan nam od srca 8. mart zato što smo puno postigle, ali to ne treba da nas uspava, već da nas sve zajedno pokrene da još više radimo na poboljšanju našeg statusa u društvu", dodaje se u saopštenju.

Socijaldemokrate (SD) su naglasile da je 8. mart simbol društvenih, ekonomskih i političkih uspjeha žena i borbe za njihova veća prava.

"Ovaj datum je mnogo više od pukog praznika cvijeća i darivanja. Više nego ikad, važno je podsjetiti kako sva prava koja žene imaju nijesu bila prosto data, nego su se za njih morale izboriti. Ono što je pogotovo značajno jeste da su žene pokazale hrabrost i želju da neumorno doprinose svim promjenama, u vidljivim i manje vidljivim oblicima, ali i da se izbore za vlastito dostojanstvo i onaj status koji im pripada, a nije samo vezan za ulogu majke i domaćice, kako je to bivalo nekada. Poštujući ženu i dajući joj onaj značaj u društvu koji ona zaslužuje, stvaramo uslove za razvoj stabilne zajednice koja neće počivati na nejednakosti i marginalizaciji, već na solidarnosti i pravdi. Na takvim socijaldemokratskim temeljima stvaraćemo društvo koje će uvažiti nju kao individuu i cijeniti svaku njenu ulogu. Na tom putu, naši napori će biti usmjereni na to da žene imaju odnos savezništva sa muškarcima, koji treba da im pruže podršku i budu oslonac, a ne prepreka u ostvarivanju njihovih prava", poručuju iz SD.

U čestitki se, dalje, navodi da je svakoj zdravoj i razvijenoj zajednici potrebna slobodna, ekonomski nezavisna, obrazovana žena koja ima sve mogućnosti da se ostvari u onoj profesiji koju sama odabere, na način na koji to ona želi.

SD navodi i da, ukoliko crnogorsko društvo teži ravnopravnosti, onda se mora težiti i stvaranju svih preduslova kako bi se ta ravnopravnost zaista vidjela i u praksi.

"Kao i do sada, Socijaldemokrate će nastaviti da afirmišu ulogu žene, prevashodno kroz program snažnog ekonomskog razvoja u oblasti podsticanja ženskog preduzetništva, i da istrajno doprinose da se napravi otklon od nametnutih stereotipa i počne konkretnije raditi na prevazilaženju problema u onim oblastima u kojim se osjeća najviše nejednakosti. Ovo je dan kada sagledavamo koliko smo kao država postigli u ovom pogledu, ali i šta je to na čemu moramo raditi bolje i intenzivnije. Stoga, u želji da svake godine napravimo po barem jedan značajan korak u ostvarivanju ženskih prava, još jednom svim ženama čestitamo 8. mart", navodi se u čestitki te partije.

Čestitku je uputio i predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić, uz želju da žene bude ravnopravne u svim sferama društva.

"Praznik žena je prilika da u fokus stavimo ženu, njena prava i položaj u jednom tradicionalnom društvu, kakvo je crnogorsko, te da se kao zajednica zapitamo da li smo učinili dovoljno da pripadnicama ljepšeg pola ukažemo dužno poštovanje i uvažavanje, koje bi vodilo još uvijek nedosanjanom cilju za ženu u Crnoj Gori – jednakosti u pravima sa jačim polom, a što je još bitnije – jednakosti u njihovom ostvarivanju. Demokratska Crna Gora nije politički subjekt koji vrijednosti razvijene demokratije nosi samo u svom imenu, već u svakoj prilici sa ponosom ističe visok procenat žena u Glavnom odboru i u svim tijelima gdje se donose odluke, na svim nivoima organizovanja. Tu se ne zaustavljamo, već težimo da svakog dana ovaj procenat približimo punoj ravnopravnosti. Sa druge strane, dame su to prepoznale i vraćaju nam na pravi način, zapravo, najbolji mogući za jedan politički subjekt – iz dana u dan nam pristupaju, dijeleći ideje i ciljeve iz našeg programa Pobjede, a ne podjele, među kojima se osnovni ciljevi poklapaju sa pravima i vrijednostima koje se praznuju u okviru Međunarodnog dana žena", naveo je Bečić.

Čestitku svim ženama uputio je predsjednik Demokratske narodne partije (DNP), Milan Knežević, poručujući da je žena bila i ostala temelj svake familije i naprednog društva u cjelini.

"Polazeći od činjenice da je na našim prostorima lik žene, majke, sestre uvijek nalazio počasno mjesto u istoriji, umjetnosti i tradiciji, da su o njoj najljepše stihove ispjevali i velikani pera, počev od Njegoša, uvjeren sam da ni savremeni izazovi u crnogorskom društvu neće, i ne mogu umanjiti, svijetlu ulogu žene u današnjoj multinacionalnoj i multikonfesionalnoj Crnoj Gori", naveo je Knežević.
    
On je ukazao na obaveze cjelokupnog društva na ostvarivanju većih prava žena u Crnoj Gori, kao i da se moraju učiniti veći napori kako bi se eliminisali svi oblici diskriminacije i diskreditacije žene, posebno protiv svih vidova porodičnog nasilja nad ženama, suprugama i majkama.

Osmi mart, kao Međunarodni dan žena, kako ocjenjuje Knežević, afirmiše ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žene, na čemu i naše savremeno društvo treba da istrajava profilišući i svoj cjelokupan građanski nivo.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније