Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me [ Anadolija ]

08. 03. 2016. 12:04   >>  20:30 5

OSMOMARTOVSKI MARŠ

Da bude više žena u Skupštini

U Podgorici je danas održan prvi Osmomartovski marš u Crnoj Gori. Aktivistkinje za prava žena poručile su da žele poštovanje svih stečenih prava, a zatražile su i veću zastupljenost žena u Skupštini.

Marš je održan u organizaciji Centra za ženska prava i Centra za žensko i mirovno obrazovanje. Aktivistkinje su prošetale od Trga Republike do Skupštine Crne Gore, gdje su saopštile svoje zahtjeve.

Predstavnica Centra za ženska prava, Maja Raičević, kazala je da se žene u Crnoj Gori bore za nivo već stečenih prava.

„Postoje žene u Crnoj Gori koje rade po 14 sati dnevno, bez nadoknade, bez slobodnog dana, bez odmora. Takođe, rade nedjeljom i praznicima, a mi im ne pomažemo, jer odlazimo u markete da kupujemo i nedjeljom i praznicima. Budimo solidarni, ne kupujmo nedjeljom i praznicima, to je poruka našeg današnjeg skupa“, kazala je Raičević.

Na Osmomartovskom maršu okupilo se nekoliko desetina žena, koje su nosile transparente „Socijalna pravda - nećemo odustati“, „Feminizam je moj izbor“, „Feminizam = antifašizam“, „Zahtijevam dnevni, nedjeljni i godišnji odmor“, „Feminizam, strastvena politika“, „Hoću platu, ne ratu i kamatu“.

Raičević je saopštila da se današnji marš kretao od Trga Republike do Skupštine Crne Gore, jer u crnogorskom parlamentu ima malo žena.

„Smatramo da je u XXI vijeku to već prevaziđeno. Najgori smo u regionu po broju žena u Skupštini i vrijeme je da se to mijenja“, kazala je Raičević.

 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније