Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

09. 03. 2016. 14:30   >>  14:16

ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO

Otvoren konkurs za nagradu EU

Konkurs za dodjelu nagrade Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo, otvoren je danas, a prijave se mogu podnositi do 30. marta.

Konkurs koji je raspisao Insitut za medije, odnosi se na priče koje su objavljene između 1. januara i 31. decembra prošle godine.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za medije Crne Gore, Vladan Mićunović kazao je da je ove godine uvedena novina i da će biti nagrađena „Najbolja priča mladog istraživačkog novinara“.

„Za tu nagradu mogu konkurisati istraživački novinari rođeni 1980. godine ili kasnije, ili grupa novinara od kojih najmanje polovina mora biti rođena 1980. godine ili kasnije“, pojasnio je Mićunović.

On je naveo da će autor prvonagrađene priče dobiti četiri hiljade eura, drugonagrađeni će dobiti tri hiljade, koliko će dobiti i najbolji mladi istraživački novinar.

Mićunović je kazao da je konkurs raspisao Institut, kao dio regionalnog partnerstva organizacija civilnog društva kojima koordinara Mirovni institut u Ljubljani.

On je dodao da je nagrada za istraživačko novinarstvo regionalna inicijativa koju je uspostavila Evropska komisija.

„U okviru ovog projekta, predviđeno je organizovanje godišnjih takmičenja u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo (Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija, Kosovo i Turska) tokom tri godine, 2015, 2016. i 2017. godine“, pojasnio je Mićunović.

On je precizirao da za nagradu mogu konkurisati istraživačke priče koje se bave društvenim pitanjima vezanim za zloupotrebu moći i nepoštovanje osnovnih prava, kao i korupciju i organizovani kriminal u Crnoj Gori, a za koje javnost drugačije ne bi saznala.

„Po propozicijama konkursa, mogu se prijaviti priče koje su emitovane u bilo kojoj vrsti medija u Crnoj Gori - štampa, radio, TV, onlajn mediji ili kombinaciji ovih medija“, rekao je Mićunović.

On je dodao da je konkurs otvoren za sve profesionalne novinare ili grupe novinara, bez obzira na prirodu njihovog radnog odnosa - puno zaposlenje, honorarni rad, samozaposlenje i slično.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič kazao je da je taj konkurs rezultat konferencije koja je održana u junu 2013. godine.

„Cilj je da se nagrade novinare čije istraživačke priče doprinose transparentnosti i izvještavanju o društvenim pitanjima vezanim za zloupotrebu položaja, temeljna prava, korupciju i organizovani kriminal, a koje drugačije ne bi dospjele do javnosti“, kazao je Drobnič.

On je objasnio da istraživačko novinarstvo, kada se radi profesionalno i uz strogo poštovanje etičkih standarda, predstavlja dodatnu vrijednost za vladavinu prava.

Prema riječima Drobniča, ono doprinosi izlaganju javnosti slučajeva u kojima dolazi do zloupotrebe javnih fondova ili koji pokazuju kako javni funkcioneri zloupotrebljavaju položaj.

Na taj način, dodao je on, doprinosi se odgovornosti institucija i njihovih predstavnika.

Drobnič je poručio da je istraživačko novinarstvo nezamislivo bez slobode izražavanja.

„EU zbog toga očekuje od svih zemalja proširenja da iskorijene zastraživanje nad novinarima i da se bore protiv nekažnjivosti tako što će sve takve slučajeve u potpunosti procesuirati“, poručio je on.

Odluku o nagradama donijeće petočlani žiri, koji je sastavljen od uglednih novinara i javnih ličnosti.

Prošle godine prvu nagradu osvojio je novinar televizije Vijesti, Sead Sadiković.

Detalji o nagradi i proceduri prijavljivanja dostupni su na www.mminstitute.org/EUaward.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније