Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 05. 2013. 19:10 >> 21:01
3

AKCIJA NVO

Peticija protiv Predloga o socijalnoj i dječijoj zaštiti

Peticija protiv Predloga zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti o kojem će Skupština raspravljati u utorak izazvala je buru reakcija na društvenim mrežama. Korisnici Fejsbuka i Tvitera pozivaju na potpisivanje peticije koju će 20 predstavnika nevladinih organizacija u utorak ispred Skupštine predati poslanicima.

Na sajtu roditelji.me gdje je objavljena peticija sve veći broj građana ostavlja svoje podatke sa ciljem da Predlog zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti ne bude usvojen.

U priloženom tekstu građanima je objašnjeno da će usvajanjem tog Predloga osnovna socijalna pomoć biti ograničena 63,5 eura mjesečno – za osobu koja živi sama – do najviše 120,7 eura mjesečno za porodicu od pet i više članova.

Takođe, objašnjava se da će roditelji sa djecom koji su radno sposobni moći da dobijaju socijalnu pomoć samo 9 mjeseci godišnje, a poslodavcima koji zapošljavaju žene (roditelje) sa platom većom od prosječne plate u državi (476 eura) za vrijeme porodiljskog ili roditeljskog odsustva biće refundiran samo iznos do visine prosječne plate u državi.

„Poslodavcu kod koga trudnica stupi u radni odnos do tri mjeseca prije započinjanja porodiljskog odsustva, neće biti refundiran iznos njene plate za vrijeme porodiljskog odsustva. Na ovaj način, žene koje su bile zapošljavane na određeno vrijeme kod poslodavca prije nego što su ostale u drugom stanju, izgubiće sve šanse da zasnuju stalni radni odnos dok se ne porode i ne vrate na posao“, navodi se između ostalom u tekstu peticije.

Peticiju su organizovale 9 NVO.

U tekstu su kazali da okupljanje nijesu prijavili Ministarstvu unutrašnjih poslova, tako da je poželjno da građani samo potpisom podrže akciju.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније