Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 03. 2016. 20:36 >> 20:24

NAJBOLJI U ROŽAJAMA

Medenica zadovoljna radom sudova na sjeveru

Predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica i predsjednik Apelacionog suda, Mušika Dujović , danas su sa sudijama tih sudova u Bijelom Polju izvršili neposredni nadzor i kontrolu Višeg suda i osnovnih sudova koji su u njegovoj nadležnosti. Viši sud u Bijelom Polju je primjer kako sudije trebaju da obavljaju sudsku funkciju te obaveze i odgovornosti koje ona sobom nosi, ocijenila je Medenica.

„Građani mogu biti u cjelosti zadovoljni radom Višeg suda, jer im je pružena potpuna sudska zaštita. Sud je ostvario potrebni nivo ažurnosti i efikasnosti u radu“, kazala je Medenica.

Što se tiče osnovnih sudova, najbolje rezultate i u protekloj godini postigao je Osnovni sud u Rožajama, u kojem su sve sudije ostvarile normu. Sud u Rožajama je ogledni primjer kako se procesni zakoni primjenjuju dosledno u cjelosti. To ne važi i za Osnovni sud u Kolašinu, koji je jedini na sjeveru zabilježio pad kvaliteta.

Osnovni sud u Bijelom Polju, za razliku od kolašinskog, ostvario je dobar kvalitet, ali ne i kvantitet. U tom sudu 13 sudija završilo  je svega 1032 presude, manje od sto presuda po sudiji, kazala je predsjednica Vrhovnog suda.

„Očigledno je da nosioci sudske funkcije  nijesu na isti način opterećeni, te da nemaju isti broj predmeta i normu koju  po orjentacionim  mjerilima i utvrđenim pravilima moraju završiti. Zbog toga je moguća racionalizacija sudske mreže, a ukoliko se učinak ne poveća biće uključene i dodatne mjere“, saopštila je Medenica.

Ona je iskazala zadovoljstvo radom osnovnih sudova na sjeveru Crne Gore, koji su pod nadležnošću Višeg suda u Bijelom Polju.

„Na nivou svih sudova na sjeveru samo je deset odluka urađeno van  roka, što je fantastičan rezultat, pogotovo kada se zna da se ne tako davno na odluke čekalo i po godinu. Sada svi osnovni sudovi zajedno sa Višim sudom u Bijelom Polju  samo desetak odluka nijesu uradili u zakonskom roku jer su kasnili  nekoliko dana“, istakla je predsjednica Vrhovnog suda.

Medenica je  podsjetila da je EUROL uradio studiju složenosti predmeta, što je  prvi korak i temelj za utvrđivanje orjentacionih mjerila  koji će biti ključni za određivanje broja sudija u Crnoj Gori.

Predsjednik Višeg suda u Bijelom Polju, Teofil Žujović, kazao je da je taj sud  i pored činjenice da je  u protekloj godini postupao u preko 200 delegiranih parničnih predmeta Višeg suda u Podgorici,  te  bez jednog sudije koji je odsustvovao zbog bolesti, ostvario potreban nivo ažurnosti i efikasnosti u radu. To potvrđuju podaci da je  od 4906 predmeta u 2015. godini riješeno 4616 ili 94 posto. Na kraju godine ostalo je nezavršeno svega 290 predmeta iz svih pravnih oblasti. Broj neriješenih predmeta odgovara prilivu predmeta od dvadesetak dana što je znatno manje od tromjesečnog priliva, kada se po kriterijumima  utvrđenim o radu suda  smatra da je sud ostvario potreban nivo ažurnosti i efikasnosti, kazao je Žujović.

On je istakao da u izvještajnoj godini sudu nije podnešen ni jedan zahtjev za ubrzanje postupka tzv. kontrolni zahtjev isključivo iz razloga što je od 4616 predmeta  u svega jedanaest predmeta  postupak trajao preko jedne godine.

„Kod Višeg suda u Bijelom Polju nema, takoreći, starih predmeta  ili je taj broj više nego zanemarljiv  imajući u vidu da su svega dva takva predmeta  nezavršena. Riječ je o prvostepenim krivičnim predmetima  koji su ukinuti i kojima je ponovni postupak u toku i koji će ovih dana biti riješeni. Svega dva predmeta nijesu riješena u zakonski propisanom  roku. Kasnilo se samo nekoliko dana sa izradom odluka u tim predmetima isključivo iz razloga što je rok za izradu odluka  isticao u vrijeme godišnjih odmora“, saopštio je Žujović.

Kada je u pitanju trajanje postupka i tu je Viši sud postigao zapažene rezultate  imajući u vidu da su  njegove sudije  92  posto predmeta  riješile u roku od tri mjeseca  i da je u svega jedanaest predmeta  postupak trajao preko jedne godine. 

Prioritet u radu dobili su predmeti koji su se odnosili na koruptivna krivična djela, tako da na kraju godine nije ostao ni jedan neriješen predmet iz te oblasti.

Kvalitet rješavanja predmeta je takođe zadovoljavajući  imajući u vidu da je od ukupnog broja  po redovnim i vanrednim sredstvima  na nivou suda ukinuto 15 posto, od toga u krivici 13 posto, a u parnici 14 posto.

Kada je riječ o kaznenoj politici  posmatrano kroz odnos vrste  i visine krivičnih sankcija  i težine i strukture krivičnih djela sud je u svim predmetima bez izuzetka  vodio računa o toj srazmjernosti, što potvrđuju i podaci da je u svim osuđujućim presudama izrečene zatvorske kazne.

Sudje su u postupku po žalbi pratile i analizirale kaznenu politiku osnovnih sudova  nastojeći da kroz povećan broj, prije svega preinačenih odluka,  dovede do pooštravanja kaznene politike tih sudova.

Rezultati rada svih sudova u Crnoj Gori, pa i Višeg suda u Bijelom Polju, umnogome zavise od profesionalnosti, odgovornosti  i zakonitosti rada drugih državnih organa, kazao je Žujović.

„I dalje postupak nešto duže traje u određenom broju krivičnih predmeta  zbog spornog kvaliteta optužnih akata zbog čeka se takve optužnice vraćamo na ispravke i dopune, ili pak da sudska vijeća  istovremeno sa glavnim pretresom vode  istragu. I dalje ne postoje određene evidencije nepokretnosti  koje su pouzdane i validne zbog čega pojedini parnični predmeti duže traju. Prisutna je potpuna neaktivnost zaštitnika imovinsko  pravnih interesa“, naglasio je predsjednik Višeg suda u Bijelom Polju.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније