Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 02. 2013. 15:34 >> 15:33
7

CPC MINISTARSTVU

CPC traži uklanjanje crkve sa Rumije

Crnogorska pravoslavna crkva zatražila je danas od Ministarstva održivog razvoja i turizma da izvrši rješenje Inspektorata za građevinarstvo iz 2005. godine kojim je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj naređeno da ukloni crkvu sa Rumije.

U zahtjevu CPC Ministarstvu podsjeća se da je rješenjem Inspektora naređeno MCP da "ukloni metalnu konstrukciju i poruši kamenu oblogu zidova crkve u roku od jednog dana i da će se u slučaju neizvršavanja preduzeti druge zakonske mjere.

Punomoćnik CPC Stevo Vučinić ukazao je u zahtjevu Ministarstvu od donošenja tog rješenja prošlo sedam godina.

“Od dana donošenja rješenja proteklo je više od sedam godina, a isto nije izvršeno, niti ste vi preduzeli bilo koju radnju da uklonite crkvu mada je predmetno rješenje moralo biti izvršeno po službenoj dužnosti”, navodi se u zahtjevu Vučinića u koji je agencija MINA imala uvid.

On je podsjetio da je Evropskom konvencijom o ljudskim pravima propisano da svako ima pravo na slobodu vjeroispovjesti, koje pravo uključuje slobodu čovjeka da sam ili sa drugima javno ispoljava vjeru ili uvjerenje molitvom, propovijedi, običajima i obredom.

“Dovodeći u vezu član 1 i član 9 Evropske konvencije o ljudskim pravima zaključujemo da je Država Crna Gora, kao potpisnica navedene Konvencije, dužna da svim svojim građanima omogući pravo na slobodu vjeroispovjesti”, naveo je Vučinić.

Prema njegovim riječima, Rumija je od naročitog kultnog značaja za sve građane, bez obzira na vjeroispovjest i pripadništvo crkvi zbog kulta svetog Vladimira, čiji se krst svake godine na Trojičin dan iznosi na vrh te planine.

“To je naša najvrednija nematerijalna kulturna baština, a vrh Rumije kultno mjesto, koje je dio evropske kulturne baštine. U litiji koja pohodi vrh Rumije učestvuju vjernici sve tri konfesije jer vrh Rumije smatraju zajedničkim svetim mjestom”, rekao je Vučinić.

Ova tradicija je, naveo je on, prekinuta postavljanjem limenog objekta na mjestu na kojem je krst iznosi.

 

“Tako je tradicionalni multikonfesionalni obred namjerno likvidiran, a MCP za sebe i svoje pripadnike uzurpirala sva prava koja koja se tiču kulta svetog Vladimira i kultnog mjesta na Rumiji”, kaže se u zahtjevu.

Vučinić je rekao da zbog navedenih razloga, CPC ima “pravni interes” da se ukoni crkva.

“Zahtijevam da se donese rješenje o izvršenju preko drugih lica, saglasno članu 58 Zakona o inspekcijskom nadzoru, jer su u konkretnom slučaju ispunjeni svi zakonski uslovi za takav način izvršenja i da se izvršenje sprovede odmah”, naveo je on.

Metalna crkva na Rumiji postavljena je 2005. godine uz pomoć helikoptera tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore, bez odobrenja crnogorskog Ministarstva uređenja prostora.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније