Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 05. 2013. 13:02   >>  13:11

ODSJEČENI OD SVIJETA

Odron blokirao put do sela

Tek što su se nedavno oslobodili iz polugodišnje sniježne blokade, mještani Tepaca sela u kanjonu Tare od juče su ponovo odsječeni od svijeta. Ogromna lavina u brdu Odja presjekla je i oštetila put.

"Zbog izuzetno nepristupačnog terena u kanjonu Tare i opasnosti od novih odrona, radnici žabljačkog Komunalnog preduzeća još nijesu počeli čišćenje lavine. Prvo se moraju procijeniti rizici za ljude i mehanizaciju a zatim ćemo uraditi što je u našoj moći", kazao je direktor tog preduzeća Radenko Radulović.

Mještani Tepaca godinama traže od nadležnih da se izmjesti trasa puta na kritičnoj dionici u brdu Odja.

"Taj dio puta nemoguće je održavati zimi, a sve više i ljeti", kazao je predsjednik Mjesne zajednice Miroje Džabasan.

Predsjednik Opštine Žabljak Isailo Šljivančanin kaže da se na zamjeni trase puta za Tepca uveliko radi.

"Prošle godine urađen je idejni projekat. Sada se radi projekat, koji će biti završen do kraja maja. Tada ćemo znati koliko to košta i vidjeti da li možemo da obezbijedimo sredstva da se problem trajno riješi", kazao je Šlivančanin.

On očekuje da će se u finansiranje izmjene puta za Tepca uključiti svi koji imaju interes, a prije svih Nacionalni park Durmitor, ali i svi koji vole Tepca i Taru.

Tepca su živopisno selo u najatraktivnijem dijelu kanjona Tare, u srcu NP Durmitor.

"Put do Tepaca vodi da kanjona Tare i našeg motela na Radovan luci sa 70 ležaja. Mi ćemo sagledati kako možemo da se uključimo u rješavanje problema, jer je to naša obaveza, ne samo prema mještanima nego i prema turistima i našoj turističkoj ponudi", kazao je direktor NP Durmitor Tomo Pajović.

Tepca se nalaze u najdubljem dijelu kanjna Tare. Smještena su između durmitorskih vrhova Obzira (1886m) sa desne i Štuoca (2104m) sa lijeve stane. Zajedno sa kanjonom Tare nalaze se pod dvostrukom UNESKO-ovom zaštitom.

Put do sela dug je 20, a sporna dionica koju treba izmjestiti manja je od jednog kilometra.

Senka Zarubica, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније