Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 05. 2013. 14:29 >> 15:08

ISTRAŽIVANJE

Pola policije homofobi

Više od polovine policajaca u Crnoj Gori smatra da je homoseksualnost bolest, pokazalo je istraživanje koje je uradila nevladina organizacija Juventas, dok iz Uprave policije navode da bi spremno odgovorili izazovu obezbjeđivanja povorke ponosa.

Istraživanje o homofobiji među policijskim službenicima, koje je urađeno prošle godine, pokazalo je da 72,3 odsto policajaca smatra da Uprava policije treba da štiti učesnike Povorke ponosa.

U Istraživanju, koje je sprovedeno u prošloj godini, učestvovalo je 245 policajaca, od čega 92,9 odsto muškaraca i 7,1 odsto žena, starosti od 30 do 40 godina.

Predsjednik Upravnog odbora Juventasa Ivana Vujović kazala je svaki peti ispitanik kazao da smatra da Povorka ponosa treba da se desi, navodeći da nijesu ispitivani razlozi.

"Većina, 72,3 odsto policajaca smatra da Uprava policije treba da štiti učesnike Povorke ponosa, dok bi svaki peti volio da on bude među službenicima koji će štititi učesnike Povorke", rekla je Vujović novinarima na prestavljanju istraživanja.

Prema njenim riječima, u Crnoj Gori je za većinu građana homoseksualnost i dalje „bolest, neprirodna i nemoralna pojava«, ali rezultati istraživanja pokazuju pomake.

"Kada su u pitanju službenici Uprave policije, procenat onih koji smatraju da je homoseksualnost bolest iznosi 53,2 odsto, a 27,7 odsto smatra da se seksualna orijentacija može promjeniti liječnjem", navela je Vujović.

Ona je kazala da 69,9 odsto policajaca smatra da je seksualnost različita od heteroseksualne neprirodna, a 46,4 odsto njih smatra da je ona još nemoralna.

Vujović je kazala da većina pripadnika Uprave policije smatra da je homoseksualnost lična stvar pojedinca, a 52 odsto da osobe različite seksualne orjentacije imaju pravo na javno iskazivanje svoje seksualnosti.

"I dalje postoji udio onih koji opravdavaju verbalno nasilje nad LGBT osobama i među pripadnicima Uprave policije, i taj procenat iznosi 9,7 odsto, dok 5,5 odsto njih opravdava fizičko nasilje", navala je ona.

Vujović je navela da 34, 4 odsto ispitanika smatra da državne institucije treba da rade na suzbijanju homoseksualnosti.

Istraživanje je pokazalo da za većinu ispitanika istospolni brak nije prihvatljiv, kao ni to da istopolni roditelji usvajaju djecu, dok bi najveći broj ispitanika ignorisalo činjenicu da im bliska osoba saopšti da je homoseksualac.

Program direktor Juventasa Jelena Dacić kazala je da su sprovedena istraživanja pokazala da je Crna Gora „prostor sa izrazitim nabojem homofobije i transfobije“.

"Homofobija i transfobije se očitavaju kroz prisustvo brojnih stereotipa i predrasuda, ali i nedovoljnog znanja o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu", navela je Dacić.

Prema njenim riječima, u prethodne tri godine osjeća se pozitivna promjena, posebno u individualnoj podršci koja se pruža u slučaju nasilja LGBT osobama u Podgorici.

Govoreći o Paradi ponosa, Dacić je navela da je da je potrebno kreiranje bezbjedonosne studije za organizaciju javnih okupljanja, sa preporukama koje bi organizatorima Povorke ukazale na trenutno stanje i potrebne mjere zaštite bezbjednosti.

Potparol Uprave policije Tamara Popović kazala je da rezultate istraživanja smatra ohrabrujućim.

Ona je podsjetila da je Uprava policije obučavala policajce koji su u kontaktu sa LGBT osobama, navodeći da je potpisan Memorandum o saradnji sa nevladinim organizacijama Juventas i LGBT Forum Progres.

"Rezultate smatramo ohrabrujućim i realnim stanjem toga što je Uprava policije uradila na tom planu, i uz spremnost da svojim aktivnostima doprinesemo još manjem stepenu homofobije među policijskim službenicima", rekla je Popović.

Upitana da li je Uprava policije spremna za održavanje Pradade ponosa, ona je navela da bi spremno odgovorili tom izazovu.

Kontakt policajac za LGBT zajednicu u Podgorici Srđan Korać kazao je da su njegova zaduženja da bude spona između LGBT zajednice i policije.

On je naveo da će ove godine, u svim područnim jedinicama Uprave policije, biti određene kontakt osobe, sa sjedištem u Podgorici.

(mina)

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније