Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 03. 2016. 23:35 >> 23:21
1

MIJAJLOVIĆ UPOZORAVA

Podvodno blago potpuno nezaštićeno

Podvodno arheološko blago Crne Gore je od neprocjenjive vrijednosti, ali je potpuno nezaštićeno, ocjena je sa Skupštine internacionalne Akademije za podvodno istraživanje i tehniku, koja je održana u Bolonji.

Direktor Regionalnog Centra za obuku ronilaca i podvodno deminiranje iz Bijele (RCUD), Vesko Mijajlović, predstavljao je Crnu Goru.

Kako je saopšteno iz RCUD-a, “Accademia Internacionale di science e tecniche subacquee” je među najuglednijim institucijama u svijetu u toj oblasti.

“Zato je jako značajno da su baš oni bili jedinstveni u stavu da je neophodna hitna velika međunarodna konferencija  o zaštiti crnogorskog arheološkog blaga u njenom podmorju. Prema preliminarnim dogovorima ta međunarodna konferencija biće održana već u septembru ove godine”, navodi se u saopštenju.

Mijajlović je ocijenio da je to velika stvar za Crnu Goru.

“Doživljavamo je kao ogroman doprinos u naporima koji već godinama naš Regionalni centar pokušava da nametne u Crnoj Gori o alarmantnoj i katastrofalnoj situaciji vezanoj za zaštitu blaga našeg podmorja“, kazao je on.

Podsjetio je da su, tokom petogodišnjeg podvodnog istraživanja, u saradnji sa američkom kompaniom RPM “Nautical” locirali oko 25 potopljenih brodova s netaknutim teretom od kojih je 11 potonulo prije Hrista, dakle, između četvrtog i prvog vijeka prije nove ere.

“Ovi arheološki ostaci na dnu mora koji su potonuli  mnogo prije Hrista, preko antičkog i srednjovjekovnog perioda, pa sve do onih nekoliko stotina godina starih, pričaju sadašnjim generacijama o jednom jako prometnom antičkom pomorskom putu, kulturi i burnoj istoriji naših predaka na ovom prostoru. Možete misliti o kakvoj neprocjenjivoj vrijednosti se radi i zašto su naši apeli upućeni institucijama sistema i javnosti tako alarmantni da se mora uspostaviti red u toj oblast i zaustavi pljačka našeg podmorja”, kazao je Mijajlović.

Poručuje da je situacija dramatična i da je potrebna hitna reakcija cjelokupnog društva.

“Posebno, ako nedvosmisleno ukazujemo nadležnim državnim organima da nama predmeti neprocjenjive vrijednosti izvađeni sa dna mora nestaju u nepovrat organizovanim krijumčarenjem preko naše granice, zbog čega će i ova i buduće generacije biti zauvijek uskraćene da upoznaju  svoje naslijeđeno istorijsko i kulturno bogatstvo. Ova međunarodna konferencija i prisustvo najvećih svjetskih autoriteta iz oblasti podvodne arhelogije sigurno će dati prelomni uticaj da se shvati zašto je Regionalni centar nepokolebljiv i ovako uporan u namjeri da se hitno reaguje i sačuva neprocjenjivo blago koje Crna Gora ima pod vodom ”, zaključio je Mijajlović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније