Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me

27. 03. 2016. 08:02 >> 07:47
7

MUKE S OPERATERIMA

Slike nema - ugovora ima

Pretplatnički ugovori koje građani potpisuju sa kablovskim operaterima nerijetko sadrže nepoštene odbredbe. Njima se često traži da potrošač ispuni svoje obaveze, iako operateri ne ispunjavaju njihove.

 

Redakciji Portala RTCG obratilo se nekoliko građana koji imaju problema sa kablovskim operaterom "Telemach". Naime, iako često imaju loš signal, koji se nije poboljšao ni nakon servisa, iz kompanije korisnicima saopštavaju da ne mogu raskinuti ugovor, odnosno da je to moguće, ali ako građanin plati unaprijed sve račune do isteka ugovora. 

Iz Telemach-a su nam kazali da se prosječno manje od dva odsto korisnika žali na kvalitet signala, kao i da njihova procedura nalaže da po prijavi problema, ekipa ima rok od 48 sati da izađe na teren, kako bi otklonili kvar.

Kada je riječ o raskidu ugovora, iz kompanije navode da prije isteka minimalnog obaveznog perioda korišćenja, na koji se potrošač obavezao prilikom zaključenja ugovora, dužan je da plati ili naknade do isteka perioda na koji se obavezao, ili da plati povoljnost koja mu je data prilikom zaključenja ugovora, na osnovu koje se obavezao na taj period korišćenja usluge.

“Ukoliko postoje tehničke smetnje zbog kojih korisnik nije u mogućnosti da koristi uslugu, korisnik se ne uslovljava plaćanjem naknade za preostale mjesece do isteka perioda na koji se obavezao. Da li je korisnik zaista imao smetnje utvrđuje se na osnovu prijava na broj kontakt centra, ili dostavljenih pisanih prigovora. Ukoliko nema zabilježenih prigovora i poziva, ne može se ni smatrati da je bilo smetnji”, pojašnjavaju oni.

Međutim, građani koji su kontaktirali redakciju Portala RTCG, kazali su nam da takva obavještenja nijesu dobili od zaposlenih u kol centru Telemach-a, iako su mjesecima prijavljivali problem, i tražili raskid ugovora.

“Prvi put čujem za opciju da mogu da podnesem prijavu za raskid ugovora, a da ne plaćam sve račune do njegovog isteka. S njima se svađam već mjesecima, a nikada mi nijesu rekli da imam pravo na prigovor, već uporno ponavljaju da moram platiti sve račune unaprijed do isteka ugovora. A slike nemam svaki drugi-treći dan”, kazao nam je jedan od građana.

Oni kažu da je signal "loš i nikakav" o čemu svjedoči i jedan od snimaka koji su nam poslali:

Irena Korać iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) kazala je za Portal RTCG potrošači gotovo svakodnevno imaju prigovor na rad i usluge kablovskih operatera.

Građani se često dovode u neravnopravan položaj u odnosu na pružaoce usluga, prije svega zaključenjem ugovora.

“Pretplatnički  ugovori  nerijetko  sadrže  nepoštene  ugovorne odredbe, na osnovu kojih se od potrošača izričito zahtijeva da ispuni ugovorne obaveze, iako operater ne ispunjava svoje. Zakon o elektronskim komunikacijama predviđa da - operator  ne smije  obavezati pretplatnika na izvršenje svih ugovornih obaveza,  bez obzira na to da li je operater ispunio svoje obaveze, ali je u praksi  situacija drugačija.  Pa tako, ukoliko  se potrošač odluči da jednostrano raskine ugovor , jasno navodeći razloge raskida (nepružanje usluga propisanog kvaliteta - loša  slika , nestručnost prilikom uvođenja kablovske televizije, nedolazak ekipe nakon prijave kvara )  to može učiniti samo ukoliko plati mjesečne pretplate do kraja ugovorenog roka, što predstavlja znatno kršenje Zakona o elektronskim komunikacijama  i  Zakona o zaštiti potrošača “, navela je Korać.

Uz to, kako je dodala, računi za izmirenje obaveza korisnicima stižu redovno ,bez obzira na nekvalitetnu uslugu i na to što se većina kablovskih operatera ,ugovorom  obavezuje da će sve eventualne probleme riješavati u roku od 24 sata.

“U ovakvim slučajevima, pretplatnik ima pravo da odmah nakon utvrđivanja nepravilnosti, podnese  prigovor,  na koji je operater dužan da odgovori u roku od osam dana od dana prijema prigovora i dostavi korisniku obrazloženu odluku,u pisanoj fomi. Ako operater odbije prigovor korisnika,  ili ne odluči  u navedenom roku, korisnik ima pravo da u roku od 15 dana podnese prigovor Agenciji za telekomunikacije i poštansku djelatnost , koja odlučuje u roku od 30 dana od dana prijema žalbe”, navode iz CEZAP-a.

Pažljivo čitajte ugovore

Iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost kažu da su prošle godine najviše žalbi imali na pružene usluge, dok je znatno manje žalbi bilo na kvalitet usluge operatera.

“Jedan broj građana obratio se mejlom Agenciji sa zahtjevom za pojašnjenje prava na jednostrani raskid ugovora, tako da smo u najkraćem roku dostavljali odgovore i upućivali korisnike na postupak propisan zakonom”, kazao nam je izvršni direktor EKIP-a, Zoran Sekulić.

On savjetuje građanima da se bolje upoznaju sa sadržajem ugovora prije potpisivanja, kako bi znali svoja prava i obaveze.

“Takođe, preporučujemo posjetu sajtu Agencije, na kojem će korisnici naći sva uputstva u vezi zaštite svojih prava,kao i informacije  koje se odnose na tipske pretplatničke ugovore , opšte uslove pružanja usluga , korisničke pakete. Agencija je u pogledu ostvarivanja korisničkih prava i njihove zaštite u kontinuitetu vršila kontrole postupanja i rada operatera od strane Službe nadzora  i preventivno  uticala na pravilnu i potpunu  implementaciju zakonskih odredaba u ovom segment”, zaključio je Sekulić.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније