Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 02. 2013. 17:18 >> 17:17
1

LJUDSKA PRAVA

Baković: Poboljšati uslove u pritvorima

Skupštinski Odbor za ljudska prava i slobode usvojio je preporuke Zaštitnika o stanju prostorija policije za zardžavanje privedenih osoba.

Crnogorski ombudsman  Šućko Baković je podsjetio da je izvještaj o uslovima u pritvorima rađen 2011,  prije stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti ljudskih prava i sloboda.

„Policija mora ispoštovati preporuke Zaštitnika ljudskih prava koji se tiču poboljšanja uslova u prostorijama za zadržavanje provedenih osoba“ , poručio je Baković.

Predstavnik Uprave policije, Vojo Dragović , naveo je da u prethodne dvije godine u prostorijama za zadržavanje nije registrovan nijedan incident.

„Posjedujemo precizne podatke o svim prostorijama za zadržavanje, i dobro znamo šta nam nedostaje i koliko to košta“ rekao je Dragović.

Funkcioner SNP-a Snežana Jonica, precizirala je da su glavni problemi nepotpuna pokrivenost video nadzorom i hladnoća u Opštinama na sjeveru.

Jonica navodi da prostorije za zadržavanje nemaju grijanje, a često ni posteljinu, ćebad i jastuke.

“Ako svega toga nema, možemo odmah konstatovati da se radi o ugrožavanju i ljudskog zdravlja, i svega ostaloga”, naglasila je Jonica.

Član Odbora SDP-a , Izet Bralić, rekao je da su prostorije za zadržavanje na sjeveru u lošijem stanju u odnosu na druge opštine.

“Ne bih da se bavim pojedinačnim slučajevima koji potiču iz nekih prethodnih vremena, ali  mučenje se može ostvariti i hladnoćom”, rekao je Bralić.

Predstavnici Uprave policije su objasnili da grijanje postoji, ali da nije adekvatno i poručili da u Upravi žele da ispoštuju preporuke Zaštitnika, ali da sve zavisi od finansija.

“Tu se nećemo pogađati. Mi sada imamo ulogu preventivnog mehanizma, i vjerujte da ćemo redovno mjeriti temperaturu i vlažnost vazduha u prostorijama za zadržavanje“ poručio je Ombudsman Baković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније